Houtskarin Hyppeisin kylässä Lounaissaariston länsilaidalla sijaitseva Furunabb on röykkiökalmisto mäntyä kasvavalla kalliolla. Sen kolmestatoista pelkistä kivistä kasatusta röykkiöstä seitsemän on tutkittu vuosina 1979 ja 1981. Palaneiden luiden ohella yhdestä röykkiöstä löytyi rautaesineen katkelmia. N. 75 (N-S) x 40 (E-W) m:n laajuista kalmistoa hallitsee nelikulmainen kookas (7.5 x 8 m) latomus, »Bautastenen», jonka keskellä kohoaa 2,25 m korkea pysty kivilaatta.
Houtskarin kotiseutu- ja kulttuurilautakunnan saatua 1985 ympäristöministeriöltä 5000 mk latomuksen tutkimiseksi ja restauroimiseksi esitti lautakunta museovirastolle latomuksen tutkimusta.//Lautakunnan ja kunnan myönnettyä lisäksi tarkoitukseen yhteensä 7000 mk lähetti museovirasto kaivauksenjohtajan suorittamaan kaivauksen virkatöinään. Kaivajina toimi 5-6 saaristolaisnuorta.
Bautakivi tuettiin vaijereilla puihin ja latomus kaivettiin kahtena puolikkaana. Sitä ympäröi selvä suurista kivenjärkäleistä ladottu reunakiveys, mutta latomuksen sisäkiveyksessä, jonka paksuus oli 5070 cm, ei ollut havaittavissa mitään rakenteita. Latomuksen keskustaa pystykiven ympärillä oli selvästi kaiveltu.//Latomus oli täysin löydötön, mikä vaikeuttaa sen ajoitusta ja tulkintaa. Kyseessä saattaa olla ruumishautaus tai muualla kuolleen merkkimiehen kunniaksi pystytetty kenotafi. Latomuksen korkeus merenpinnasta osoittaa, että se on voitu rakentaa aikaisintaan nuoremmalla pronssikaudella.
Röykkiöstä 6 v. 1979 löydetyt rautaesineen palat viittaavat kuitenkin siihen, että koko kalmisto ajoittuu rautakaudelle, mitä tukee myös vertailu lähimpiin vastineisiin, Eckerön Västra Nabbergenin kalmistoon ja Upplannin samankaltaisiin, vanhemmalle rautakaudelle ajoitettuihin latomuksiin. |