Vantaan kaupungin kaavoitus- ja rakennussuunnitelmien vuoksi suoritettiin v. 1986 koekaivauksia Jokiniemessä tunnetun kampakeraamisen asuinpaikan laajuuden selvittämiseksi. Asuinpaikka sijaitsee Keravanjoen länsirannalla, vastapäätä Maarinkunnaan ja Stenkullan 1970-luvulla tutkittuja asuinpaikkoja. Alue on pääasiassa viljelysmaata.//Alueelle kaivettiin seitsemän metrin levyistä koeojaa pääasiassa korkeuskäyriä vasten (yht. 132 m) sekä koeruutuja ja -kuoppia, kaikkiaan n. 210 m² n. 3 ha:n alueella.//Tutkimusalueen itä- ja pohjoisosissa oli värjäytynyttä kulttuurimaata, voimakkaimmillaan alueen pohjoisosassa, jossa rikkoutumaton kerros oli paksuimmillaan n. 80 cm. Yhtenäisen kulttuurikerroksen alaraja oli pohjoisessa n. 20 m mpy. Yksi kivetön tulisija tavattiin eteläosasta.
Löytöaineisto koostui tyypillisestä - myöhäiskampakeramiikasta (n. 20000 palaa, 19 kg). Joukossa oli myös mm. hieman asbestisekoitteista keramiikkaa. Pii-, kivilaji-, liuske- ja kvartsiaineisto oli edustettuna. Myös muutamia meripihkan paloja sekä punamultaa tavattiin. Palanutta luuta oli vajaa 300 g. Alueelta otettiin myös fosfaatti-, makrofossiili- ja hiilinäytteitä.
Asuinpaikka jakautunee kahdeksi alueeksi, joista eteläisempi on arvioitavissa kooltaan n. 100 x 150 m:ksi, pohjoisempi jyrkemmässä rinteessä n. 40 x 50 m:n suuruiseksi. Tutkimusalueen länsiosasta selvät asuinpaikan merkit puuttuivat. |