Tutkimukset liittyivät Helsingistä Tampereelle johtavan VT 3 moottoritien rakentamiseen. Kohde löydettiin vuonna 1995 VT 3 moottoritielinjan Toijala-Kulju inventoinnin yhteydessä. Vuonna 1995 alueella suoritettiin koekaivaus, jonka tuloksena Museovirastossa katsottiin aiheelliseksi suorittaa lisätutkimuksia alueella vuonna 1997.
Naarankalmanmäki on luode-kaakkois -suuntainen melko kivinen moreenisaareke (100 x 60 m), jota ympäröivät savi- ja hiesumaat 87-88 metrin korkeuskäyrälle. Muinaisjäännösalueella on 10-11 röykkiötä, vuoden 1995 koekaivauksilla havaittu noin 200 m² suuruinen likamaa-alue sekä asuinpaikka-alue.//Vuoden 1997 aikana avattiin yhteensä 536 m² joka jakautui 15 alueeseen: 4 koeojaa, 1 tasokaivausalue, 4 röykkiötä ja 6 koekuoppaa. Koeojissa havaittiin merkkejä kulttuurikerroksesta, joka löytöjen ja radiohiiliajoitusten perusteella sijoittuu rautakauden keskivaiheille//Tasokaivauksen avulla voitiin määritellä, että kulttuurikerros on laajuudeltaan vähintään arvioidut 200 m² ja jatkuu ainakin kaakkoon, itään ja luoteeseen. Tasokaivauksen sisään jääneestä röykkiöstä 6 todettiin kaivauksen perusteella, ettei kyseessä ole varsinainen röykkiö vaan jokin muu rautakautinen jäännös, mahdollisesti asuinpaikkaan liittyvä rakenne. Asuinpaikkaan viittaavat myös alueen lukuisat nokimaaläikät.
Röykkiöt 3 ja 8 varmistuivat kaivauksissa haudoiksi. Röykkiössä 2 ei ollut havaittavaa hautausta, mutta röykkiössä on saattanut olla ruumishautaus. Röykkiö 1 ajoittui radiohiiliajoituksessa resentiksi, mutta sen ympäristöstä tuli selviä asuinpaikkaa viittaavia merkkejä, joista selvimmät olivat kiveys A ja noki/likamaaläikät. Röykkiöt 4 ja 7 olivat hyvin epämääräisiä, joten niiden luonne jäi avoimeksi.
Kaivausalueilta tehdyt löydöt olivat suurimmaksi osaksi saviastian paloja, kuonaa, palanutta savea ja palanutta luuta. Röykkiön 1 kaivausalueelta löytyi kaksi pronssiesineen katkelmaa, jotka liittyvät alueella olleisiin asuinpaikkajälkiin. Röykkiöstä 8 löytyi seitsemän esihistoriaan liittyvää metalliesinettä, jotka olivat hauta-antimia (kolme rautaista nuolenkärkeä, kolme pronssiniittiä/-helaa ja yksi rautainen vyönhela).
Radiohiiliajoituksia tehtiin yhteensä 12 kpl. Hiilinäytteet otettiin röykkiöistä 1,2,3 ja 8, kiveyksestä A ja tasokaivausalueelta. Radiohiiliajoitukset ovat aikaväliltä 2980±110 - 1350±100 BP. Röykkiöstä 1 saatiin resentti ajoitus 200±100 BP. Pronssikaudelle ajoittuivat röykkiö 3 ja tasokaivausalueelta esiin tullut yksi paalunjälki. Suurin osa radiohiiliajoituksista ajoittui keskiselle rautakaudelle ja röykkiön 8 radiohiiliajoitus viikinkiajalle.
Makrofossiilianalyyseissä määriteltyjen lajien joukossa oli seitsemän viljanjyvää, joista kuusi oli ohraa ja yksi ruis. Ohranjyvistä viisi oli peräisin tasokaivausalueen kahdesta paalusijaksi tulkitusta nokimaaläikästä, yksi ohra löytyi likamaa-alueesta röykkiön 1 läheltä ja ruis kiveyksestä A. |