Pargas-Nagu medborgarinstitut halusi järjestää Paraisten harrastaja-arkeologien kanssa kaivaukset Paraisten alueella. Tähän tarkoitukseen paras kohde oli Stormälön saarella oleva kivikautinen asuinpaikka, jonka oli vuoden 1996 keväällä löytänyt kemiöläinen harrastaja-arkeologi Hans Myhrman.//Asuinpaikalla suoritettiin kahden viikonlopun aikana yhteensä neljänä päivänä pienimuotoiset kaivaukset, jossa kaivajina oli 5-10 harrastajaa päivästä ja säästä riippuen.//Kivikautinen asuinpaikka sijaitsi Stormälön saaren länsiosassa, jossa on etelä-pohjoissuuntainen harjumuodostuma. Alueella on nykyisin suuri toiminnassa oleva hiekkakuoppa, joka on tuhonnut asuinpaikan suurimmaksi osaksi. Viitteitä asuinpaikasta löytyi vielä suuren hiekkakuopan ja pienen jo käytöstä pois olevan kotitarvehiekkakuopan väliseltä kapealta kannakselta, joka oli leveydeltään vain 1-3 metriä.
Kahden viikonlopunaikana asuinpaikkaa kaivettiin noin 13 m2. Kaivaminen tapahtui 5 cm kerroksissa ja löydöt otettiin talteen tarkoin koordinaatein. Tasokarttoja ei piirretty, vaan jokaisesta tasosta otettiin vain korkeusluvut, koska mitään tummempia lika- ym. maaläikkiä ei pystytty havaitsemaan.
Alueelta löydettiin selviä kivikautisia asuinpaikkalöytöjä: keramiikkaa 20 palaa, kivilaji-iskoksia ja esineen katkelmia 11 kpl, kvartsi-iskoksia 196 kpl ja -esineitä 11 kpl. Palaneita luita löytyi kaivausalueen kokoon nähden melko paljon. Niistä teki luuanalyysin FM Pirkko Ukkonen. Aineistosta pystyttiin määrittelemään yhteensä 33 hylkeen luufragmenttia. P. Ukkosen mukaan luufragmentit muistuttavat enemmän harmaahylkeen kuin arkeologisessa aineistossa yleisemmän norpan luita.
Löytöjen perusteella asuinpaikkaa ei voida ajoittaa, mutta asuinpaikan sijainti noin 34 m mpy:lla viittaisi rannansiirtymiskronologian mukaan noin 3000-2500 BC tienoille. |