Tutkittava kohde sijaitsee noin 1.5 km länteen Pihtiputaan kirkosta, Pohjoisniemen etelärannalla. Maasto on jyrkästi Alvajärveen viettävää mäntykangasta ja rantatörmässä näkyy rantavoimien aiheuttama eroosio. Törmästä veteen valunut hiekka muodostaa nykyään laajan rantaterassin. Törmää on kaivettu ja sen lakea tasattu kesämökkejä rakennettaessa, joten maaston alkuperäinen muoto on muuttunut.//Suunnitellulle kesämökin rakennuspaikalle ja sen läheisyyteen kaivettiin 8 kpl 1 x 1 m suuruista koekuoppaa. Kuopat kaivettiin 45-65 cm:n syvyisiksi. Yksi koekuopista sijoitettiin vanhalle, alkuperäiselle törmän tasanteelle.//Vuoden 1964 inventoinnissa oli havaittu Pohjoisniemen eteläistä rantatörmässä ruskeaa kulttuurimaata, jonka seassa oli palaneita kiviä ja palomaaläiskiä. Kulttuurimaa esiintyi tuolloin törmän reunasta 5 metrin levyisenä vyöhykkeenä. Koekaivauksissa alueelta löytyi nykyisen pintaturpeen alta vanhempi, heikosti maatunut turvekerros. Paikalle on ilmeisesti mökkiä rakennettaessa heitetty maata päälle. Turvekerrosten välissä oli hieman hiilenmuruja, jotka eivät voi olla kivikautisia, vaan selvästi nuorempia. Syvemmältä koekuopasta tuli karkeaa ja ruskeaa hiekkaa. Tulisijaan viittaavia palaneita kiviä ei löydetty.
Mitään muinaisuuteen viittaavaa ei havaittu koko tontin alueelta. Kaikki alueelle kaivetut koekuopat olivat löydöttömiä. Vuosien 1964 ja 1996 inventoinneissa ei alueelta löydetty yhtään kivikautista esinettä.
Luonti: 1.1.1900
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
14.7.-18.7.1997
Tutkimusalue:
800 m²
Rahoittaja/tilaaja:
Museoviraston koekaivausryhmä, Pihtiputaan kunta
Henkilökunta
Kaivausjohtaja:
Simo Vanhatalo
Raporttitiedot
Tekijä:
Simo Vanhatalo
Päivämäärä:
20.4.1998
Sijainti(alkup):
Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.