Puumalan Karkianiemen kivikautinen asuinpaikka-alue sijaitsee kunnan kaakkoisosassa, Puumalan kirkosta n. 14 km kaakkoon, Saimaan Käköveden Kopinselän pohjoisrannalla. Paikka on etelään pistävä sekä loiva- että jyrkkärantainen hiekkaniemi, jossa on erotettavissa muinaisia korkeampia rantamuodostumia. Tutkimusalueen rantalinjan pituus oli n. 900 m. Koekaivauksen ensisijaisena tavoitteena oli inventoinnissa havaittujen asuinpaikkamerkkien paikantaminen ja asuinpaikan rajojen selvittäminen erityisesti rantarakentamisen paineiden varalta. Tutkimusalueella oli jo viisi kesämökkiä.//Alueelle kaivettiin 180 kpl. 1 x 1 m laajuista koekuoppaa, joista 42 oli löydöllistä (23 % kuopista). Lupaavimmille löytöalueille avattiin lisäksi 5 koeojaa.//Löytöinä saatiin tyypillistä kampakeramiikkaa yli 1600 palaa (3,3 kg), joista suuri osa oli sangen rapautunutta huonolaatuista tavaraa. Kvartseja oli 180 kpl, joiden joukossa oli muutamia esineitä. N. 50 piilöydön joukossa oli muutama esine, mm. kahden nuolenkärjen katkelmat niemenkärjen alueella. Kivilaji-iskoksia oli keskittymänä niemenkärjen koeojassa 1, mutta vain yksi esineen katkelma (kourutaltta) löytyi, sekin niemen tyvestä alueen koillisosasta. Palanutta luuta oli vain runsaat 250 fragmenttia pääosin kahdesta keskittymästä (luukuopasta). Määritetyt luunpalat (46 fr.) olivat kalaa (haukea ja särkikaloja), mutta aineistossa oli myös tarkemmin määrittämätöntä nisäkästä.
Löydöistä pii, kivilaji ja palanut luu keskittyivät niemenkärkeen tutkimusalueen kaakkoisosassa. Kvartsilöydöt olivat muuta aineistoa tasaisemmin jakautuneet ja keramiikka sijoittui 6-7 löytöalueeseen eri puolille tutkimusaluetta painopisteen ollessa tässäkin niemenkärjen alueella. Löytöalueet olivat pääosin 80-83 m merenpinnasta, so. n. 4.5-7.5 m Saimaan nykyvedenpinnan yläpuolella.
Koekaivauksen perusteella on Karkianiemeä pidettävä lähinnä leiripaikkasikermänä, jonka ajoitus selvästi painottuu tyypillisen kampakeramiikan vaiheeseen. Lähinnä niemenkärjen kaakkoisosassa koeojan 3 vaiheilla ja eteläpuolella n. 30 x 40 m alalla näyttäisi olleen pysyvämmänkin asutuksen aluetta. Tämän kohdan läheltä saatiin irtolöytönä myös pala asbestikeramiikkaa. Puumalassa vv. 1997-99 tehtävän valtion työllisyysrahoitteisen projektin ensimmäisen vuoden tutkimukset katsottiin riittäväksi perusselvitykseksi Karkianiemen osalta. Toisen vuoden kohteeksi valittiin kunnan länsiosasta Rokansalon Kärmelahden asumuspainannekohde (ks. v. 1998 kaivaus). |