LAITILA UNTAMALA
Muinaisjäännösalueiden koekaivaus
Pk 1131 11 Laitila
x = 6755 10–6756 06, y = 1534 49–1535 05, z = 12,5–27,5
p = 6766 847–6767 752, i = 3209 072–718
Museoviraston arkeologian osasto
Kaivauksenjohtaja: FM Marja Sipilä
Laitilan Untamalassa jatkettiin vuonna 2001 aloitettuja koekaivauksia, jotka liittyivät keväällä 2003 avattuun arkeologiseen opastuskeskukseen. Tavoitteena oli etsiä yleisökaivauksien järjestämiseen soveltuvia tutkimuskohteita sekä saada lisätietoa ympäristön muinaisjäännöksistä. Tutkimusalueiksi valittiin Untamalan kylän alueelta useita kohteita, joita aiempien inventointien ja tarkastusten perusteella voitiin pitää mahdollisina tai varmoina muinaisjäännöksinä. Kohteista ei kuitenkaan ole ajoittavia löytöjä tai kaivaustietoja. Alueet olivat Raula (muinaisjäännökset Raula I ja Raula II), Kylä-Raula (muinaisjäännökset Toukola ja Kylä-Raula), Myllymäki–Vuorenpää (tunnettu Untamalan kalmistona), Vuorenmäki ja Tontti-Ventola.
Tärkein tutkimusmenetelmä oli osittain systemaattiseen verkostoon 10 m:n välein, osittain intuitiivisesti tai aikaisempien havaintojen perusteella valittuihin kohtiin kaivetut koealat. Yhteensä kaivettiin 56 koeruutua ja yksi koekaista. Koealat kaivettiin tasokaivauksena ja niiden yhteen laskettu pinta-ala on 68 m². Muina tutkimusmenetelminä käytettiin kairausta ja pintapoimintaa. Tutkittujen alueiden laajuus on yhteensä noin 4,8 ha.
Raulan ja Kylä-Raulan alueille on aiemmissa inventoinneissa merkitty ajoitukseltaan todennäköisesti rautakautisia röykkiöitä. Raulan alueella havaittiin muutamissa koeruuduissa sekä oletetun röykkiön kohdalle tehdyssä koekaistassa kulttuurimaata ja/tai ladottuja kivirakenteita, joita ei kuitenkaan löytöjen perusteella kyetty ajoittamaan. Suurin osa löydöistä oli tiiltä ja palanutta savea. Esihistorialliseen toimintaan viittasivat kivilaji-iskos ja mahdollinen kiviesineen katkelma. Kylä-Raulan alueella on ainakin yksi maan- ja kivensekainen todennäköinen hautaröykkiö, mutta kalmiston ja/tai muiden muinaisjäännöstyyppien mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Löytöinä saatiin mm. rautakautista keramiikkaa, palanutta ja palamatonta luuta sekä pii-iskos. Muita havaittuja ladottuja kivirakennelmia ja kulttuurikerroksia ei voitu löytöjen perusteella ajoittaa. Kummaltakin em. tutkimusalueelta paikallistettiin uusina muinaisjäännöksinä ryssänhautoja.
Myllymäki-Vuorenpään roomalaisaikaiseksi ajoitetun kumpukalmiston alueelle tehtiin 10 koeruutua. Niiden paikat valittiin aiempien tutkimusraporttien ja maastossa tehtyjen havaintojen pohjalta. Merkittävin löytö oli aiemmin tuhoutuneeksi merkityn hautakummun yhteydestä löydetyt jäänteet ruumishautauksesta ja lintuneula, joka pidentää kalmiston käyttöperiodia kansainvaellusaikaan. Lisäksi paikallistettiin uusi hauta, jossa on kehämäinen kivirakenne ja löytöinä mm. lasimassahelmi, pronssiesineen katkelma ja kaksi rautaesineen katkelmaa. Vuorenpään eteläpäästä paikallistettiin uusi maan- ja kivensekainen röykkiö, jonka funktio ja ajoitus jäivät kuitenkin löytöjen puuttuessa ratkaisematta. Muutamissa koeruuduissa havaittiin lisäksi kulttuurikerros, mutta löydöt siitä viittaavat lähinnä historiallisen ajan toimintaan.
Vuorenmäeksi nimetty muinaisjäännös on aiemmassa inventoinnissa todettu todennäköiseksi rautakautiseksi asuinpaikaksi. Koekaivauksessa havaittiin, ettei alueella ole säilynyt kyntökerroksen alapuolisia rakenteita tai kulttuurikerrosta. Pintapoiminnasta ja koeruuduista saatujen löytöjen, kuten keramiikan, iskosten ja kivisen värttinänkehrän perusteella se ajoittuu väljästi varhaismetallikaudelta keskiaikaan.
Tontti-Ventolan alueen reunasta on aikaisemmin löytynyt savitiivistettä ja mahdollista rautakautista keramiikkaa. Nyt tehdyistä koeruuduista saadut havainnot ja löydöt on kuitenkin yhdistettävissä alueen historiallisen ajan toimintaan, kuten paikalla olleisiin rakennuksiin ja teihin. Tällainen oli esim. kivirakenne, joka mitä todennäköisimmin on riihen kiuas tai vastaava tulisija. Suurin löytöryhmä, palanut savi, on myös mahdollista yhdistää em. rakennuksiin. Yhtään varmasti esihistoriallista havaintoa ei saatu.
Löydöt: KM 33237:1–24 Raula (Raula I ja Raula II), KM 33238:1–20 Kylä-Raula (Kylä-Raula ja Toukola), KM 33239:1–60 Myllymäki-Vuorenpää, KM 33240:1–18 Vuorenmäki, KM 33241:1–26 Tontti-Ventola
Ajoitus: esihistoriallinen ja historiallinen aika
Tutkitun alueen laajuus: n. 4,8 ha
Kenttätyöaika: 15.5.–9.7.2002
Tutkimuskustannukset: Varsinais-Suomen TE-keskus 82 412 €
Tutkimusraportti: Marja Sipilä ja Sari Mäntylä 23.6.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |