Oulun kaupungintalon tontilla (n:o 39) suoritettiin kesällä 2003 pihan kunnostustöitä, salaojitusta ja viemäröintiä. Kyseinen alue kuuluu vanhojen karttojen perusteella yhteen Oulun vanhimmista korttelialueista, joten arkeologisen valvonnan katsottiin olevan alueella välttämätöntä.
Valvonnan yhteydessä paljastui kaikkiaan kolmekymmentä erillistä rakennetta, joiden joukossa oli esim. rakennusten peruskiveyksiä, tiilirakenteita, mahdollinen puukaturakenne ja hirsisalvoksia. Osa rakenteista pystyttiin identifioimaan kirjallisten lähteiden perusteella jokseenkin tarkkaan. Esimerkiksi rakenteen 28 todettiin sijaintinsa ja löytömateriaalinsa perusteella olevan kirjallisuudessa mainitun “puodin“, joka toimi ko. tontilla 1800-luvun puolessavälissä Ravanderin talossa. Muut rakenteet ajoittunevat 1600-1800–luvuille löytömateriaalinsa perusteella.
Löytömateriaali koostui monipuolisesta keramiikka-aineistosta (posliinia, fajanssia, valkosavi-, punasavi- ja kivisavikeramiikkaa), ikkuna- ja astialasista ja metalliesineistöstä. Yksi mielenkiintoisimmista artefaktiryhmistä oli liitupiippujen kokonaiset pesät ja fragmentit, joita löytyi runsaasti. Suuri osa piippujen pesistä oli koristeltu leimoin ja kohokuvioin.
|