ROVANIEMI–KEMIJÄRVI NAARMANKAIRA
Kalastusperinteeseen keskittynyt inventointi
Lapin yliopiston täydennyskoulutuskeskus
Inventoija: FM Mika Sarkkinen
Inventointi oli osa Kemiläisten jalanjäljillä – kalastusperinteen hyödyntäminen matkailussa -projektia. Se on Lapin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen koordinoima hanke, jonka yhteistyöosapuolina ovat mm. Elinkeinonkehittäjä, alueen yrittäjät, puolustusvoimat, Metsähallitus ja Lapin maakuntamuseo. Hankkeen avulla on tarkoitus käynnistää perinteiseen pohjoissuomalaiseen kalastuskulttuuriin perustuva matkailullinen tuotekehittely. Inventointi keskittyi Naarmankairaan, pääosin Rovaniemen–Kemijärven rajamaille, nykyiselle puolustusvoimien harjoitusalueelle. Parin päivän kenttätyöjakso tehtiin myös Pelkosenniemen Pyhäjärvelle.
Kenttätyö poikkesi tavanomaisesta esihistoriallisiin muinaisjäännöksiin keskittyvästä inventoinnista siinä, että esihistoriallisten kohteiden ohella huomiota kiinnitettiin erityisesti sekä talonpoikaisen järvikalastuksen jäänteisiin että osin myös aivan nuoriin kohteisiin, joiden katsottiin joko jatkavan vanhoja erä- ja kalastuskulttuurin perinteitä tai muuten kertovan omaa tarinaansa alueen maankäytöstä. Inventoinnin aikana kirjattiin tiedot kaikkiaan 131 kohteesta, joissa useimmissa on useita yksittäisiä ja erilaisia jäänteitä. Kohteiden joukossa on esihistoriallisia asuin- ja löytöpaikkoja (14 kpl), lukuisia erilaisia kuoppia (54 kohteessa noin 200 kpl) sekä myöhempiä kalakenttiä rakenteineen (kiukaita, kuoppia, tupasijoja), kalapatoja ja -patsaita sekä petäjien kylkiin silpaistuja veisteitä (noin 270 kpl). Rikkaan talonpoikaisen kauko- ja järvikalastuksen jäännekirjon ohella merkittävimpiä esihistoriallisia kohteita ovat Lapalionjärven rantamilta tavatut kaksi vaatimatonta asuinpainannetta sekä varhaismetallikautiseksi (Hel-4630) keittokuopaksi osoittautunut kuoppa Enijärven Pienessä Männikkösaaressa.
Löydöt: KM 33659–33669
Kenttätyöaika: 10.9.–4.10.2002
Tutkimuskustannukset: EU ym.
Tutkimusraportti: Mika Sarkkinen 28.02.2003 Lapin Yliopiston täydennyskoulutuskeskus/Kemiläisten jalanjäljillä –projekti, kopiot Lapin Maakuntamuseossa ja Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |