Kristiinankaupunki Karijoen Susiluola
Pk. 1232 12 Karijoki
x = 6922240 - , y = 3223531 - , z = 116 - 118
Luolan kaivaus
Museoviraston arkeologian osasto
Kaivauksenjohtaja: FM Vesa Laulumaa ja MA Hans-Peter Schulz
Tutkimus kuuluu v. 2004 alkaneeseen kolmevuotiseen monitieteelliseen tutkimusprojektiin, johon osallistuvat Museovirasto, Geologian tutkimuskeskus ja Helsingin yliopiston ajoituslaboratorio. Vuoden 2005 kaivauksen painopisteet olivat luolan itäisellä laidalla suuaukon tuntumassa oleva tallattu pinta kerroksessa IV ja uusi kaivausalue läntisellä laidalla. Kaivaukset jatkettiin myös luolan takaosassa. Tutkittu pinta-ala on itälaidalla 2,5 m2, länsilaidalla 3,5 m2 ja takaosassa 2 m2, yht. 8 m2. Lisäksi puhdistettiin vuoden 1996 tyhjennyksen sortunutta profiilia 6 m matkalla. Susivuoren pohjoisosasta kartoitettiin n. 8500 m2 alue takymetrillä ja myös luolan lattia ja katto mitattiin uudelleen tiheällä pistevälillä.
Luolan itälaidalla paljastettiin tallatun pinnan itä- ja kaakkoisreunan, jonka ulkopuolella luolan kalliopohja kohoaa selvästi. Tallattu pinta oli vain luolan suuaukon tuntumassa olevan kalliokynnyksen takana säilynyt, yhteensä dokumentoitiin 3,5 m2. Kohti itäreunaa kaivattaessa löydöt vähenevät selvästi. Vuoden 2005 kaivausalueelta on tässä vaiheessa ainoastaan yksi iskos tunnistettu.
Takareunassa kaivettiin kahdella alueella kerrosta V ja osittain kerros VI. Joitakin pieniä iskoksia löytyi kerroksesta V ja ne ovat, kuten kaikki kerroksen V löydöt, sekundaarisessa positiossa.
Luolan länsilaidassa puhdistettiin luolan tyhjennyksen v. 1996 jäänyt sortunut profiili. Sortuneen profiilin alla paljastui 2 m luolan suuaukosta sisäänpäin noin 0,2 m2 kokoinen hiililäikkä, jonka päällä oli sekundaarista hiekkaa ja savea. Osa hiilistä oli ilmeisesti resentti, koska joukossa oli palamatonta puuainesta. Soikea kuvio on voinut syntyä siten, että paikalta oli nostettu iso lohkare. Hiili on mahdollisesti tippunut koloon pintakerroksesta, jossa oli paljon hiiltynyttä puuta. Asia varmistunee radiohiiliajoituksen avulla.
Profiilista länteen avattiin 3 m2 alue, joka sijaitsee luolan suuaukosta 1 – 4 m sisäänpäin. Luolan korkeus on siellä vain noin metri. Stratigrafia alueella on siinä mielessä poikkeava, että siellä esiintyy vain kaksi kerrosta, kerros I ja sen alla alaosastaan iskostunut sorakerros, joka muistuttaa selvästi luolan itäosan kerros II. Poikkeava on myös, että kerroksen II pinta on lähellä luolan lattiatasoa. Toisen kerroksen pinnalta tavattiin kolme hyvin säilynyttä hiekkakivi-iskosta sekä muutama kvartsi-iskos. Kiviaineisto on terävämpi ja paremmin säilynyt kuin kerroksen IV löydöt, mikä viittaa nuorempaan ikään. Löytöhorisontin alta paljastui linssimäinen tumma maaläikkä, joka oli kooltaan yli 0,9 m2 ja sen suurin paksuus oli 15 cm. Kyseessä on selväpiirteinen rakenne, joka kuuluu kerrokseen II. Tumma väri johtuu ainakin osittain hiilipartikkeleista, näytteistä on löydetty myös partikkeleita vaaleata orgaanista ainetta, joka ei ole tässä vaiheessa vielä analysoitu. Lisäksi löytyi pieniä hiilenpalasia, ja näistä on saatu kaksi radiohiilinäytettä. Toisen näytteen ikä on > 40 000 vuotta eli yli-ikä, muiden näytteiden tuloksia ei vielä saatu.
Kaikista kerroksista otettiin lisää TL- ajoitusnäytteittä. Alustavat tiedot antavat myös kerrokselle II yli 50 000 vuoden ikä.
Löydöt: KM ei vielä luetteloitu
Ajoitus: Keskipaleoliittinen kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: n. 21m2
Kenttätyöaika: 30.5.-8.7.2005 |