Vuoden 2004 kaivauksissa todettiin jäännöksiä varhaiskeskiajalla muodostuneesta kulttuurikerroksesta. Vuonna 2005 tutkimusalue laajennettiin itäkaakkoon ja etelälounaaseen, ja jatkettiin edellisenä vuonna paljastuneiden kiinteiden rakenteiden ja kulttuurikerrosten tutkimista.
Kaivauksien huomattavimpana stratigrafisena yksikkönä oli 30-40 cm paksu, ruskea hiekkamultakerros, jossa oli runsaasti tiilen ja kalkkilaastin kappaleita sekä muuta historiallisen ajan aineistoa varhaiselta keskiajalta 1900-luvulle. Sen vanhin osa sekoittui tai tuhoutui suureksi osaksi kivikappelin rakentamisen yhteydesä 1500-luvulla tai myöhemmän maankäytön seurauksena. Alueella, jolle v. 2004 todetun puurakenteen olisi pitänyt jatkua, hahmottui maalajirajana todennäköisesti saman puurakennuksen etelä- tai kaaakkoiskulma. Koillispuolella todettiin nokimaa-alue, joka jatkui edellisen vuoden kaivausalueelle ja liittyi mahdollisesti em. puurakennuksen paloon.
Oletetun varhaiskeskiaikaisen puurakennuksen kaakkoiskulmassa todettiin läpimitaltaan n. 1 m oleva, segmentinmuotoinen kuoppaliesi (samanikäinen puurakennuksen kanssa?). Pohjoisempana multakerroksen pohjoisosassa havaittiin 1,6x1x0,3 m kokoinen kiveys, josta löytyi mm. pieni prossispiraali. Kaivausalueen lounaiskulmasta paljastui edellisenä vuonna todetun kivilatomuksen jatko-osa, joka on todennäköisesti osa jonkinlaista perustusta. Sen eteläpäässä sijainneesta löydöttömästä kuopasta otettu hiilinäyte viittaa myöhäiskeskiaikaiseen toimintaan.
Vuoden 2005 kaivauksissa löydettiin myös yli 11 m pitkä kivilatomus, todennäköisesti puurakennuksen tai aidan kiviperustuksen jäännös, joka radiohiilianalyysin perusteella ajoittuu 1700-luvun loppupuolelle. Samaan rakennekokonaisuuteen kuuluivat mahdollisesti myös kaivausalueen pohjoisosassa sijainnut tiilirakenne ja siitä etelään todettu pieni (tolpan?) kuoppa. Kaivauksen vanhimpiin löytöihin kuuluivat pronssispiraalin lisäksi esihistoriallisen (rautakautisen?) saviastian reunapala ja muutama kvartsi-iskos. Toinen kivilieden hiilinäytteistä ajoitettiin esiroomalaiselle rautakaudelle, mikä saattaa viitata sen aikaiseen toimintaan Nokian kartanon alueella. |