Viime vuosina Nurmijärven kunnasta on löytynyt runsaasti uusia muinaislöytöjä. Museoviraston ja kunnan välisissä neuvotteluissa todettiin, että kunnan muinaisjäännökset tulisi inventoida ja uudet löytöpaikat tarkastaa, jotta kunnalla olisi ajantasaista tietoa maankäytön suunnittelun tarpeisiin. Lepsämän kylässä oli juuri meneillään kaavoitustyö. Inventointi aloitettiin esihistoriallisten kohteiden selvittämisellä toukokuussa 2006. Historiallisen ajan kohteet inventoidaan myöhemmin päätettävänä ajankohtana.
Ennen inventointia Nurmijärven kunnasta tunnettiin 106 muinaisjäännösrekisteriin talletettua kohdetta, joista 62 on kiinteitä muinaisjäännöksiä ja 42 löytöpaikkaa. Historiallisia kohteita oli kaksi. Suurin osa kiinteistä muinaisjäännöksistä on kivikautisia asuinpaikkoja. Myös muutamia pronssi- tai rautakautisia hautaröykkiöitä tunnetaan. Irtolöydöt ovat erilaisia kivikautisia esineitä, lähinnä kirveen teriä ja talttoja. Rautakaudelta on löytynyt vain kaksi kirvestä ja soikea tuluskivi.
Museoviraston suojeluperiaatteiden mukaan arkeologisen perusinventoinnin tavoitteena on selvittää muinaisjäännösten nykyinen kunto sekä rajaus vanhentuneen pistetiedon tilalle, jolloin muinaisjäännös saadaan paremmin sijoitettua esim. kaavakartalle. Kenttätyöt suoritettiin 3. – 31.5.2006. Koska suurin osa kohteista sijaitsee pelloilla, kenttätyö oli pelto-jen pintapoimintaa eli kyntämisen yhteydessä esiin nousseiden löytöjen kartoittamista. Työn kokonaiskustannukset olivat 12700 euroa, joista puolet maksoi Museovirasto ja puo-let Nurmijärven kunta. Inventoinnin suoritti Museoviraston arkeologian osaston tutkija Johanna Seppä. Vuonna 2001 inventoitu Klaukkalan alue jäi tutkimusten ulkopuolelle.
Uusia kohteita löytyi 29, joista 23 on kiinteitä muinaisjäännöksiä ja 6 irtolöytöpaikkaa. Uudet kohteet olivat hyvin samanlaisia kuin aikaisemmatkin eli kivikautisia asuinpaikkoja muinaisella tai nykyisellä rannalla, yleensä peltomaassa. Löydöt paikalta ovat kvartsia, eikä kohteille saatu tarkempaa ajoitusta.
|