Gasum Oy suunnittelee maakaasuputken rakentamista Lohjan ja Hangon välille. Museoviraston maakaasuputkilinjaa koskevassa lausunnossa ja käydyissä neuvotteluissa todettiin, että linjauksella on tehtävä arkeologinen inventointi. Maastotyön pituudeksi arvioitiin yksi kuukausi. Museoviraston tutkija Vesa Laulumaa inventoi suunnitellun maakaasuputkilinjan 9.5.–8.6.2007.
Kokonaisuutena inventoinnissa voitiin todeta, että nykyinen linjaus on suunniteltu niin, että se ohittaa suurimman osan muinaisjäännösalueista turvallisen välimatkan päästä. Linjaus kulkee usein notkoissa, purojen ja jokien uomia seuraten sekä soistuneiden alueiden läpi. Edellä mainitun kaltaisissa ympäristöissä muinaisjäännöksiä ei useinkaan tavata Länsi-Uudellamaalla.
Vaikka maakaasuputkilinjan suunnittelussa muinaisjäännökset on otettu hyvin huomioon, linjalla on kuitenkin vaikutusta yhdeksään muinaisjäännöskohteeseen. Kolme kohteista on inventoinnissa löytyneitä ennestään tuntemattomia muinaisjäännöksiä: Tammisaari Tränubäck, kivikautinen asuinpaikka, Tammisaari Solkulla, historiallisen ajan talonpohja ja Tammisaari Långledet, rakennuksen pohja ja kiviaita.
Lisäksi inventoinnissa määriteltiin jo aiemmin tunnettujen kohteiden rajat ja tässä yhteydessä todettiin, että suunniteltu linjaus vaikuttaa myös kuuteen aiemmin tunnettuun kohteeseen: Pohja Permortan, rautakautinen muinaisjäännösryhmä, Pohja Starrböle 1, pronssi- ja/tai rautakautinen röykkiöalue, Tammisaari Harparskog-linja, linnoituslinja, Tammisaari Milkärret, historiallisen ajan kuoppia, Tammisaari Skvallran, historiallisen ajan kuoppia ja Hanko, Hankoniemen linnoitusvyöhyke. |