LÄNSI-LAPPI (KOLARI, MUONIO, PELLO, YLITORNIO)
Esihistoriallisten asuinpaikkojen koekaivauksia
Oulun yliopisto, yleinen arkeologia
Kaivauksenjohtaja: FK Hilkka Oksala
Neljässä läntisen Metsä-Lapin kunnassa, Muoniossa, Kolarissa, Pellossa ja Ylitorniolla suoritettiin pienimuotoisia koekaivauksia syyskuussa 2000 kahdeksassa ennakoidusti kivikaudentyyppisessä löytöpaikassa. Tavoitteena oli hankkia tietoa itäisen Muonion- ja Tornionjokilaakson kivikauden kulttuurisista ilmenemismuodoista toisaalta ajallisina eroina ja toisaalta alueellisesti. Tutkimuksessa haluttiin vertailla pintahavaintoihin perustuvia inventointitulkintoja ja kaivausten tuottamia aineistoja yhteyksissään.
Kustakin kunnasta valittiin kaksi kohdetta, joista toinen edustaisi aiemman löydöstönsä ja sijaintinsa perusteella mesoliittista vaihetta, ja toinen ennakoidusti kivikauden jälkivaihetta tunnusmerkkinään vallipainanteena näkyvä asumusjäänne. Näin haluttiin selvittää myös esineellistä kivikulttuuria ja toisaalta kivikauden loppuvaiheen merkitystä paikallisen metsäsaamelaisen kulttuurin synnylle varhaishistoriallisten mainintojen taustana.
Tutkimusvarojen niukkuudesta johtuen menetelmien toteutuksessa pyrittiin taloudellisuuteen ja yksinkertaisuuteen. Keskeinen kenttätyötavoite oli laadukkaiden radiohiilinäytteiden keruu. Ajoituksia saatiin viidestä kohteesta niiden sisältäessä yhden tuloksen kustakin neljästä tutkitusta painanteesta. Kohteista kerättiin lisäksi kasvillisuus-, fosfaatti-, makrofossiili- ja maanäytteitä. Tehtävänä oli myös yleiskartoittaa löytöalueita sekä yksittäisrakenteita vertailuaineistojen tuottamista varten. Avatut koealat ja -ojat vaihtelivat kooltaan 2 x 1 metristä neljännesneliöön, joiden kaivuussa noudatettiin pääsääntöisesti luonnollisia kerrostumia. Näin kukin kerros dokumentoitiin omana yksikkönään, jolloin kaivauskerroksien paksuudet vaihtelivat alle yhdestäkin cm:stä yli 30 cm:iin jälkimmäisen edustaessa lähinnä rikastumiskerrosten maksimipaksuuksia. Varsinaisiin rakenteisiin kaivettujen koealojen yhteissummaksi muodostui vain 5,5 m²
Radiohiilitulokset tuottivat yllätyksiä, sillä yksikään analysoiduista näytteistä ei sattunut kivikauteen. Tämä viittaa siihen, että typologisten yleistysten, irtaimen löydöstön ja rannansiirtymis- tai maisemakronologian avulla ajoittaminen ja kohteiden määrittäminen on epävarmaa. Ajoitustuloksista neljä osui rautakaudelle ja yksi osoittautui lähihistorialliseksi. Useimpien kohdalla on kysyttävä, ovatko nyt saadut ajoitukset mahdollisesti sekundaarisia löytyneeseen kiviesineistöön ja rakenteisiin nähden, vai kertovatko ajoitukset kivikautisten traditioiden paikallisesta jatkumisesta historiallisen ajan kynnykselle saakka etenkin Muonion ja Kolarin painannekohteissa, joista ei esim. rekisteröity esihistoriallisia metalleja? Ongelmana on tutkimusresursseista johtunut kaivausalojen suppeus ja radiohiilianalyysien kalleus, jotka johtavat havaintojen, tulosten ja niiden tulkintojen luotettavuuden riittämättömyyteen. Tulevaisuudessa olisikin ajoitettava myös mesoliittistyyppisiä konteksteja sekä laajennettava kaivausaloja.
Tutkimusraportit: tekeillä Hilkka Oksala, luovutetaan Oulun yliopiston arkeologian laboratorioon sekä kopiot kuntiin, Tornionlaakson Neuvostoon sekä Museoviraston arkeologian osaston arkistoon.
Ks. Kolari Kurtakkoselkä Kierrosmaanpalo
Ks. Kolari Palo Pitkäjärvenmaa
Ks. Muonio Jokijärvi E
Ks. Muonio Kirkonkylä Reuhalanmaa
Ks. Pello Lempeä Kotiranta
Ks. Pello Rattosjärvi Kentänniemi
Ks. Ylitornio Meltosjärvi Kultaranta
Ks. Ylitornio Raanujärvi Kuusikkorova
|