LAITILA/MYNÄMÄKI SUOMENSAARI
Pk. 1133 04 KARJALANKYLÄ
x = 6746 16–25, y = 1551 87–97, z = 35–37,5
Esiroomalaisen röykkiöalueen koekaivaukset
Matka muinaisuuteen -projekti ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine
Kaivauksenjohtaja: FM Jouni Taivainen
Suomensaaren aiemmin tutkimattomassa röykkiökohteessa tehtiin koekaivauksia vuonna 2000. Kokonaisuudessaan muinaisjäännöskohde on kooltaan noin 90 x 100 metriä. Se koostuu 60 röykkiöstä, joista kaksi uutta löytyi vuoden 2000 tutkimusten yhteydessä. Koekaivaukset suoritettiin pääasiassa koekuopitusmenetelmällä muinaisjäännösalueen korkeimmalla lakialueella Mynämäen ja Laitilan kuntien välisen rajapyykin ympäristössä. Noin 30 x 30 metrin laajuiselle alueelle tehtiin yhteensä seitsemän koekuoppaa. Yhtä röykkiön reunamaan tehtyä koekuoppaa laajennettiin siten, että lopulta se käsitti röykkiön neljänneksen. Tämän lisäksi dokumentoitiin yhden metsätien teossa hajonneen röykkiön profiili-leikkaus. Kaikkiaan kaivamalla tutkittiin 16 neliömetriä. Palkattuna työvoimana kaivauksilla olivat kaivausjohtaja ja piirtäjä, muu henkilökunta oli vapaaehtoisia arkeologian harrastajia.
Vuoden 2000 koetutkimusten tavoitteena oli saada jonkinlaista selvyyttä röykkiöalueen ajoitukseen ja mahdollisesti sen funktioon. Kaivauksissa saatiin ajoittavana löytönä ns. Morbyn -tyypin keramiikkaa. Koekuoppia tehtiin pääasiassa röykkiöiden väliselle alueelle ja vaikka niistä tuli löytöinä sekä keramiikkaa että rautakuonaa, niin kuitenkaan merkkejä kulttuurikerroksista tai rakenteista ei havaittu. Löydöt röykkiöiden välisistä koekuopista tulivat heti pintaturpeen alta. Sen sijaan röykkiöön numero 42 tehdystä koekuopasta ja sen laajennuksesta saatiin viitteitä hautamaisesta rakenteesta. Löytöinä tästä kaivetusta röykkiön neljänneksestä saatiin rautakuonaa, naarmupintainen saviastian pala sekä epävarmana löytönä ns. kivikiekko. Tämä matala kiven ja maansekainen röykkiö vaikuttaa rakenteensa puolesta haudalta. Siinä on silmäkivi ja selvästi jo maanpinnalle havaittava reunakehä, joka kaivaessa paljastui täysin selväksi. Tämän isommista kivistä muodostetun kehän sisällä on pienempiä kiviä noin 3–4 kerroksena. Röykkiön löydöt tulivat silmäkiven kaakkoispuolelta. Luuta ei löydetty.
Kaivausten aikana havaittiin myös pari pitkänomaista painaumaa aivan tutkimusalueen keskustassa. Suomensaaren länsipuoliselta suoperäiseltä pellolta löytyi maanomistajan antamien vihjeiden perusteella suomalmia. Tämä on varsin mielenkiintoinen löytö. Olihan kaivausalueelta löydetty myös raudanvalmistuskuonaa.
Suomensaari ympäristöineen muodostaa mielenkiintoisen kokonaisuuden, jota tutkimalla voitaisiin saada lisätietoa alueen vähän tunnettuun aikajaksoon, esiroomalaiseen rautakauteen. Mahdollisissa jatkotutkimuksissa voitaisiin jatkaa alueen koekuopitusta myös röykkiöalueen länsipuolella, jossa on mahdolliseen asuinpaikkaan soveltuvia tasaisempia terassimaisia alueita mäen ja Laajoen välissä. Lisäksi tulisi suorittaa loppuun nyt aloitetun röykkiön numero 42 kaivaus.
Löydöt: KM 32198:1–12
Ajoitus: esiroomalainen aika
Tutkitun alueen laajuus: tutkimusala noin 900 m², kaivausala 16 m²
Kenttätyöaika: 11.–14.8.2000
Tutkimuskustannukset: Matka muinaisuuteen -projekti 12 000 mk
Tutkimusraportti: Jouni Taivainen 31.1.2001 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|