LAPINJÄRVI LIDEN
Pk. 3022 11 LAPINJÄRVI
x = 6725 30, y = 3457 94, z = 28–30
Kivikautisen asuinpaikan kaivaus
Museoviraston arkeologian osasto
Kaivauksenjohtaja: FM Vesa Laulumaa
Lapinjärven Lidenin kaivausten syynä oli valtatien 6 parantamissuunnitelma Rutumin ja Kimonkylän välillä. Lidenin asuinpaikka sijaitsee valtatie 6:lta Lindkoskelle ja Lapinjärvelle erkanevien teiden risteyksessä ja parannussuunnitelmien mukaan risteyksen kohtaa mm. levennetään ja tielinjauksia muutetaan, joten kohteessa täytyi suorittaa arkeologiset kaivaukset ennen parannustöitä. Lidenin kivikautisella asuinpaikalla ei ollut aiemmin tehty kaivauksia, sen sijaan irtolöytöjä risteystä ympäröiviltä pelloilta oli löytynyt useita, mm. varhaiskampakeramiikkaa ja kiviesineitä. Kaivauksen tavoitteena oli määritellä asuinpaikan laajuus ja rajat sekä tutkia tien parannustöissä tuhoutuva alue.
Lidenin asuinpaikalla oli erotettavissa sekä varhaiskampakeraaminen että nuorakeraaminen kulttuurivaihe, joihin liittyvää keramiikkaa ja kiviesineistöä löydettiin kaivauksissa. Varhaiskampakeramiikan aikana asuinpaikka on sijainnut saaressa, jota on ympäröinyt matalahko merenlahti. Nuorakeraaminen väestö on asettunut samalle paikalle pari tuhatta vuotta myöhemmin. Myöhemmät historiallisen asutusvaiheet ja peltotyöt ovat tuhonneet osittain kivikauden asuinpaikkakerrokset, mutta peltomullan alla oli vielä hieman säilynyt kulttuurikerrosta.
Tutkimuksen tavoitteet toteutuivat. Kaivauksissa pystyttiin määrittelemään ja tutkimaan asuinpaikka-alue lähes täysin. Koekaivauksessa todettiin asuinpaikka-alueen jatkuvan alueelle, jota rakennustyöt eivät suoraan koske, joten kyseinen alue jäi myöhemmin tarpeen vaatiessa tutkittavaksi.
Löydöt: KM 32530:1–1959
Ajoitus: kivikausi, varhaiskampakeramiikka/nuorakeramiikka
Tutkitun alueen laajuus: tasokaivaus 176 m², koekuoppia 42 kpl n. ½ ha alueella..
Kenttätyöaika: 7.8.–6.9.2001
Tutkimuskustannukset: Tielaitos, Uudenmaan tiepiiri 558 000 mk (yhdessä Lapinjärven Malmin kaivausten kanssa)
Tutkimusraportti: Vesa Laulumaa 19.6.2001 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
|