Paavolan ja Mikkelin pellot -niminen kivikautinen asuinpaikka-alue sijaitsee länteen viettävällä peltoalueella Aneriojärven itärannan saviperäisellä terassilla. Suomusjärven kaivaukset olivat luonteeltaan yleisökaivaukset ja kaivauksilla kävi tutustumassa arkeologiaseen työhön yhteensä 78 henkilöä. Kaivajien määrä vaihteli 5–17 kymmenen päivän aikana ja henkilötyöpäiviä kaivauksilla oli yhteensä 114. Kaivajat olivat suurimmaksi osaksi Salon ja Turun seudulta, mutta myös Helsingin seudulta oli joitakin innokkaita kaivajia. Kaukaisimmat tulivat Mikkelistä.
Koska pelloilla kasvoi rehuheinää, kaivausalueet avattiin pellon keskellä olevan peltosaarekkeen itäosaan, aivan pellon reunaan ja pellon ja ojan väliselle kapealle kesantoalueelle. Edelliset koetutkimukset vuosina 1972 ja 1984 oli tehty paljon lähempänä Aneriojärveä sekä myös korkeudeltaan alemmilla tasoilla. Alueelta on löydetty kivikautisia esineistä (KM 5472:4, 6117:1, 11484:4) vuodesta 1910 sekä sekä havittu merkkejä liedestä.
Vuonna 2007 kaivausalueita avattiin yhteensä 7 eli 23 neliömetriä.
Suurin kaivausalue (alue 1) aukaistiin aivan peltosaarekkeen itäpuolelle, peltoalueen ulkopuolelle. Myös alue 2 (neljä neliömetriä) aukaistiin peltoalueen ulkopuolelle aivan saarekkeen reunaan. Ennen kaivausten alkua peltosaarekkeelle tehtiin pieniä koekuoppia. Saareke oli hyvin kivistä ja koekuoppien kaivaminen oli työlästä. Kaikki koepisto todettiin löydöttömiksi ja maa-ainekseltaan puhtaiksi.
Koekaivausalueet kaivettiin niin syvälle, että puhdas pohjamaa saatiin näkyviin. Paikka paikoin sekoittunut kerros saattoi ulottua yli 50 cm syvyyteen. Tällaisilla alueilla kivikautisten merkkien säilyminen on lähes mahdotonta. Kuitenkin viitteitä kivikaudesta löydettiin peltosaarekkeen itäpuolelta, jossa kyntäminen oli ollut vähäistä, lähes olematonta. Tällaisilla alueilla kivikautisten merkkien säilyminen on lähes mahdotonta. Viitteitä kivikaudesta löydettiin kuitenkin peltosaarekkeen itäpuolelta, jossa kyntäminen oli ollut vähäistä, lähes olematonta. Tämä osoittaa, että pelloilla sijaitsevat kivikautiset asuinpaikat eivät välttämättä ole tuhoutuneet, vaan kyntökerroksen alta voidaan löytää merkkejä kivikauden ihmisistä. |