PÄIJÄT-HÄME (ASIKKALA, HARTOLA, HEINOLA, HOLLOLA, PADASJOKI, SYSMÄ)
Kaava-alueiden täydennysinventointi
Lahden kaupunginmuseo
Inventoija: fil. yo Antti Bilund
Inventoinnin ensisijaisena tavoitteena oli tuoda esille arkeologisen inventoinnin merkitystä kaavoitushankkeissa suorittamalla pienimuotoista ja esimerkinomaista inventointia valituilla kaava-alueilla. Inventointialueet valittiin Päijät-Hämeen pohjoisosan kuudesta kunnasta, joissa Sysmää lukuunottamatta inventointitoiminta on ollut viime vuosikymmeninä vähäistä. Toisena tavoitteena olikin antaa virikkeitä arkeologiseen toimintaan tällä alueella osoittamalla, että uutta tietoa sen muinaisjäännöksistä ja historiasta voidaan saada varsin pienelläkin panostuksella.
Esityövaiheessa selvitettiin kuntien muinaisjäännös- ja kaavoitustilanne. Inventoitaviksi pyrittiin valitsemaan kaava-alueita, joilta arveltiin löytyvän muinaisjäännöksiä käytettävissä olevan hyvin niukan maastotyöajan puitteissa. Arvio muinaisjäännösten löytymismahdollisuudesta perustui ympäristön ja maaston analysointiin karttojen avulla ja kokemusperäiseen tietoon erilaisten muinaisjäännösten esiintymisestä. Inventoitavaksi valittiin enimmäkseen rantakaava-alueita, muun muassa siksi, että rantakaava-alueiden osuus kaavoitetun alueen kokonaispinta-alasta on suuri. Useimmilla valituilla alueilla on jo vahvistettu tai hyväksytty kaava. Inventoinnissa mukana olevat alueet, joilla kaava on vasta valmisteilla, ovat hyvin pienialaisia. Inventoitavaksi ei haluttu ottaa enempää alueita, joilla kaavoitus on käynnissä, koska lyhyenä maastotyöaikana näitä alueita ei olisi voitu tarkastaa niin perusteellisesti, kuin olisi ollut tarpeellista kaavoituksen kannalta
Maastotöissä pääasiallinen menetelmä oli maaston ja muinaisjäännösten havainnointi maastossa kävellen. Koekuoppia kaivettiin paikoissa, joissa ympäristö näytti muinaisjäännösten esiintymisen kannalta suotuisalta. Myös pinnalle näkyvien rakenteiden luonteen selvittämiseksi kaivettiin koekuoppia.
Inventoinnissa löytyi kymmenen kivi- tai varhaismetallikautista asuinpaikkaa ja kaksi röykkiökohdetta, jotka saattavat olla varhaismetallikautisia hautaröykkiötä. Kahden aiemmin tunnetun muinaisjäännöksen laajuudesta saatiin uutta tietoa. Lisäksi inventoinnissa havaittiin kaksi irtolöytöpaikkaa, jotka saattavat olla pyyntiasuinpaikkoja, vaikka niitä ei löytöjen vähäisyyden vuoksi inventoinnissa voitu sellaisiksi varmasti todeta. Inventoinnin merkittävin tulos on, että siinä löytyi seitsemältä asuinpaikalta asumuspainanteita. Päijät-Hämeessä asumuspainanteita tunnettiin aiemmin vain kolmella tai neljällä asuinpaikalla, ja niistäkin kolme varmana pidettävää on löydetty vasta vuosina 1998–99. Jokaisesta kunnasta löytyi kiinteitä muinaisjäännöksiä 1–3 kpl/kunta.
Löydöt: KM 32381–32393
Kenttätyöaika: 2.–19.10.2000 (11 työpäivää)
Tutkimuskustannukset: Lahden kaupunginmuseo
Tutkimusraportti: Antti Bilund 8.4.2001 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|