NOKIA LIUKUSLAHTI, PITKÄNIEMI JA SIURO
Osa-alueinventointi
Tampereen museot, maakunnallinen yksikkö
Inventoija: FM Jouko Pukkila
Tampereen museoiden maakunnallinen yksikkö aloitti v. 2000 kesällä Nokian kivikauteen kohdistetun inventoinnin. Tavoitteena oli selvittää joidenkin tunnettujen kohteiden kunto ja etsiä uusia sekä viime kädessä löytää sovelias kohde mahdollisille yleisökaivauksille kesäksi 2001.
Inventointi kohdistettiin Liukuslahden tunnetulla kivikautisella asuinpaikka-alueella sen eteläosaan, jossa pyrittiin koekuopittamalla selvittämään kohteen luonne, rajat ja ennen kaikkea kunto, koska alueen yli oli sen löytymisen jälkeen tehty kevyen liikenteen väylä. Pitkäniemen alueelle tutkimukset keskitettiin siksi, että aivan sen eteläpuolella Pirkkalassa on muutaman neliökilometrin alueella kymmenkunta kivikautista kohdetta. Myös Pitkäniemessä pääasiallisin menetelmä oli koekuopitus. Muita alueita tarkastettiin satunnaisesti pääasiassa topografian perusteella valituilla seuduilla.
Liukuslahdella todettiin, että pellolla sijainnut muinaisjäännöksen osa oli lähes kokonaan tuhoutunut; vain pienellä alueella pellon ylälaidassa saattaa olla säilynyttä kulttuurikerrosta. Löydöt olivat niukat ja ainoat kivikauden tyyppiset löydöt olivat kvartsi ja palanut luu. Löydetyn kvartsin määrä lisääntyi peltoalueen viereisessä metsikössä huomattavasti, mutta varmoja esineitä ei aineistoon sisälly. Onkin mahdollista, että kyseessä on tilapäisluonteinen kohde, joka liittyy viereisessä kalliossa runsaina esiintyvien kvartsijuonien hyödyntämiseen. Pitkäniemen etelärannalta löydettiin rantatörmän päällä sijaitseva kampakeraaminen asuinpaikka. Koekuopista löydettiin keramiikkaa, palanutta luuta ja kvartsi-iskoksia. Kulttuurikerros oli selkeä. Se alkoi paikoin jo kymmenen sentin päässä maan pinnasta. Kohteeseen saattaa liittyä asuinpainanteita. Pitkäniemestä ja Siurosta löydettiin kummastakin yksi kvartsien irtolöytöpaikka.
Inventoinnissa löydettiin myös nuorempia kohteita. Liukuslahdella löytyi todennäköinen rautakautinen kalmisto: kiveystä, keramiikka, hiiltä ja kulttuurikerrosta. Kalmisto liittyy luontevasti viereisen kallion (Sotkanlinnan) laelta aiemmin tutkittujen rautakautisten muinaisjäännösten aikakauteen ja miljööseen. Tarkemmin ajoittamaton muinaisjäännös on ns. Pitkäniemi 6, jossa koekuopissa ja kairanäytteissä todettiin vajaan tuhannen neliön alueella kulttuurikerroksen kaltainen hiilen sekainen maakerros. Siitä ei kuitenkaan löydetty mitään. Mahdollisesti tähän kerrostumaan liittyy myös kuoppajäännös, jossa oli tulenpidon merkkejä. Historialliseen aikaan ajoittuvia kohteita löydettiin Pitkäniemen eräältä koekuopitusalueelta (maanalaisia kiinteitä rakenteita: kivistä ja tiilistä huolimattomasti muurattu rakenne ja katu- tai pihakiveystä muistuttanut ladelma). Historialliseen aikaan ajoittunee myös tarkemmin määrittämätön maakumpu aivan Maatialanlahden rannassa.
Löydöt: KM 32355:1–55, KM 32356:1–27, KM 32357:1, KM 32358:1–7, KM 32359:1–2, KM 32360:1–2, KM 32362:1–7
Kenttätyöaika: 7.6.–7.7.2000
Tutkimuskustannukset: Tampereen museot, Nokian kaupunki, Tampereen ja Nokian työväenopistot
Tutkimusraportti: Jouko Pukkila 19.2.2001 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa ja Tampereen museoiden maakunnallisen yksikön arkistossa.
Kirjallisuus: Pukkila, Jouko 2001. Lisälehtiä Nokian kivikauteen – kesän 2000 inventoinnin tuloksia Liukuslahdelta ja Pitkäniemestä. Pirkan maan alta 2. Tampereen museoiden julkaisuja 58. s. 19–27.
|