NOKIA NOKIANVIRTA
Osainventointi
Tampereen museot, maakunnallinen yksikkö
Inventoija: FM Vadim Adel
Tampereen museoiden maakunnallinen yksikkö suoritti syksyllä 2000 Nokianvirran alueen arkeologisen osainventoinnin Nokialla. Inventointi kuului yksikön Pirkanmaan kuntien inventointiprojektiin, jonka puitteissa samana vuonna tehtiin perusinventointi Ylöjärvellä, rantakaavainventointi Pälkäneellä ja arkeologinen kartoitus Vammalan Kaukolassa. Kesällä kartoitettiin lisäksi muinaisjäännöksiä Nokianvirran lähialueilla: Pitkäniemellä, Liukuslahdessa ja Siurossa. Aiempi Nokian arkeologinen inventointi oli vuodelta 1985. Tehostunut maankäyttö ja kasvava kiinnostus kulttuuriperintöä kohtaan sekä edellisten inventointien puutteet tekivät kuitenkin uuden muinaisjäännöskartoituksen tarpeelliseksi.
Osainventoinnin alue käsitti Nokianvirran molemmat rannat ja n. 0,5 km levyiset rantavyöhykkeet sekä Kuloveden itäperukassa olevan n. 2 x 0,5 km kokoisen lahden rannat. Alueen laajuus oli yhteensä n. 10,5 km x 1,2 km. Inventoinnin yhteydessä tarkastettiin kaikki ennestään tunnetut kiinteät muinaisjäännökset ja irtolöytöpaikat sekä etsittiin uusia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Vuoteen 2000 mennessä inventointialueelta tunnettiin muinaisjäännösrekisterin mukaan yhteensä 18 kiinteää muinaisjäännöstä: kaksi kivikautista asuinpaikkaa (joista yksi oli tuhoutunut), yksi rautakautinen asuinpaikka, kolme rautakautista polttokalmistoa ja 12 röykkiökohdetta. Joitakin ennestään tunnettuja muinaisjäännöksiä ei ollut arkeologisesti tarkastettu 1920–30-lukujen jälkeen, ja niiden nykyinen kunto ja tarkka sijainti eivät olleet tiedossa.
Inventoinnin pääasiallisena kohteena olivat esihistorialliset kiinteät muinaisjäännökset ja irtolöytöpaikat. Lisäksi pyrittiin kartoittamaan mahdollisuuksien mukaan historiallisia kohteita. Inventoinnissa tarkastettiin yhteensä 32 kohdetta ja löydettiin kuusi uutta kiinteää esihistoriallista (tai todennäköisesti esihistoriallista) muinaisjäännöstä: kaksi kivikautista asuinpaikkaa, rautakautinen polttokalmistomäki ja todennäköinen rautakautinen asuinpaikka sen vieressä sekä kaksi rautakautista kiven- ja maansekaista röykkiötä. Lisäksi löytyi kolme uutta kivikautista irtolöytöpaikkaa. Inventoinnin aikana kartoitettiin tai tehtiin havaintoja yhteensä kymmenestä historiallisen ajan kohteesta. Niiden joukossaan on myöhäiskeskiaikaisen kappelin paikka, pajan paikka, vanha ratapohja ja kivisilta, kuoppia, viljelyröykkiöitä ja talonpohjia.
Löydöt: KM 32209–32219
Kenttätyöaika: 14.9.–6.10.2000
Tutkimuskustannukset: Tampereen museot ja Nokian kaupunki
Tutkimusraportti: Vadim Adel 2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa ja Tampereen museoiden maakunnallisen yksikön arkistossa.
Kirjallisuus: Adel, Vadim 2001. Menneisyyden jälkiä Nokianvirran rannoilla. Pirkan maan alta 2. Tampereen museoiden julkaisuja 58. s. 10–18.
|