PIRKKALA PIRKKALANKYLÄ TURSIANNOTKO
Pk. 2123 05 NOKIA
x = 6816 14, y = 2476 63, z = 80–85
Esihistoriallisen ja historiallisen muinaisjäännösalueen koekaivaus
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä
Kaivauksenjohtaja: FK Päivi Kankkunen
Pirkkalankylän muinaisjäännösalue on laaja ja se sisältää useita löytökohteita. Alueella on tehty pienimuotoisia koekaivauksia vuosina 1993 ja 1999. Tampereen museot inventoi alueen Pirkkalan kuntainventoinnin yhteydessä 1989. Tämänhetkisen tutkimustilanteen mukaan näyttävät alueen keskeiset kohdat sijoittuvan Sapalan pihapiiriin ja ympäristöön. Alueelta on löytynyt 1980-luvulta lähtien peltotöissä viikinkiaikainen luulusikka ja rannerengas, pieni hevosenkenkäsolki, luinen harppuunan kärki, värttinän pyöriä, saviastian palasia, savikiekkoja yms.
Pirkkalankylässä on ensimmäisten maakirjojen mukaan ollut 17 taloa ja sen lävitse on kulkenut keskiaikainen Hiidentie. Kylä on ollut tiivis ryhmäkylä, joka on hajautettu isojaon myötä. Vanhoilla paikoillaan ovat vain Kaipila, Sapala ja Kierikka. Kylään liittyy myös vahva nimistöllinen kerrostuma.
Koekaivauksissa on havaittu paikoin hyvin tummia maakerroksia Sapalan tontilla sekä paikoin sen eteläpuolisella pellolla, mutta erityisesti talon länsipuolella, heti Pirkkala–Säijä -maantien vieressä. Koekuoppien perusteella ei kuitenkaan voi päätellä millaisista rakenteista on kyse eikä myöskään rakenteiden ajoituksesta.
Löytöinä vuonna 1999 saatiin pintapoiminnassa tuolloin perunapeltona olleesta kynnöksestä kupurasolki, koristellun luuesineen kappale ja joitakin palaneen luun ja saviastian kappaleita sekä Sapalan itäpuoliselta pellolta kiviesineen kantakappale. Koekuopista löytyi joitakin luu- ja sarviesineitä, palanutta savea ja todennäköisesti pääosin nuorempien rautaesineitten kappaleita. Perunapellon kulmaan sijoitetusta koekuopasta löytyi palamattoman, punoskoristellun sarviesineen kappale. Alueen maaperä on ilmeisen suotuisa luun säilymiselle. Lisäksi saatiin Kansallismuseon kokoelmiin joitakin vuosikymmeniä sitten Sapalan tilasta noin 40 m koilliseen, Kaipilan pellolta löytynyt E-tyypin keihäänkärki.
Löydöt: KM 31640:1–44, KM 32444
Ajoitus: rautakausi ja historiallinen aika
Tutkitun alueen laajuus: 16 m²
Kenttätyöaika: 28.5.–4.6.1999
Tutkimuskustannukset: Museoviraston koekaivausryhmä ja Pirkkalan kunta
Tutkimusraportti: Päivi Kankkunen 15.12.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|