LIMINKA RANTAKYLÄ
Limingan Rantakylän eteläpuolisesta kangasmaastosta Jurvalanmäeltä, Jurvalankankaalta ja Jauholaarinkankaalta löytyi 1991–92 useita erityyppisiä muinaisjäänteiltä vaikuttavia kohteita. Maannosprofiilin ja rannankorkeuden (15–27 m mpy.) perusteella kohteet ajoitettiin alustavasti rautakaudelle. Näistä Jauholaarinkankaan asumuspainanteiden muinaisjäännösluonteesta ei syntynyt kuitenkaan yksimielisyyttä, varsinkin kun Jauholaarinkankaalla oli tapahtunut myös luontaista dyyniytymistä. Niinpä tämä kohde muista poiketen ei saanut suojakseen virallista muinaisjäännösluokitusta. Vuosina 1994–96 Jauholaarinkangas hakattiin ja painannealueelle myönnettiin maanottolupa. Vuonna 1998 tehdyn tarkastuskäynnin yhteydessä tuhotulla painannealueella voitiin havaita palaneen luun, palaneiden kivien sekä rikotun kvartsin keskittymiä.
Kangasalue on ollut erityisesti koko 1900-luvun voimaperäisen ja alati kiihtyvän maankäytön kohteena. Kun Limingan kunta myönsi syksyllä 1999 kohteiden tutkimukseen 15 000 markan apurahan, Oulun yliopiston arkeologian oppiaine aloitti lokakuussa 1999 kohteiden koetutkimuksen. Tavoitteena oli selvittää, oliko alueella todella muinaisjäänteitä, minkä tyyppisiä ja miten kohteet ajoittuvat, sekä kartoittaa jäljellä olevat jäänteet. Kohteet jaettiin syksyllä päävastuualueiksi kenttätutkimusten ja raportoinnin osalta siten, että Eija Ojanlatva ja Jalo Alakärppä vastasivat kohteista Jauholaari NE ja Jurvalankangas S, sekä Markku Korteniemi kohteista Jauholaari S ja Jauholaari NW. Kenttätyöt tehtiin 4.–15.10.1999.
LIMINKA 41 JAUHOLAARINKANGAS NE
Pk. 2443 07 LIMINKA
x = 7190 18–22, y = 2563 70–80, z = n. 22,5
Varhaisrautakautisen asuinpaikan koekuopitus
Oulun yliopisto, yleinen arkeologia
Kaivauksenjohtajat: FM Jalo Alakärppä ja fil. yo Eija Ojanlatva
Kohde sijaitsee noin 3,4 km länsiluoteeseen Limingan kirkolta ja noin 0,5 km etelään Rantakylän sorakuopan pumppaamolta. Syksyllä 1998 yliopiston alueelle tekemän tarkastuskäynnin yhteydessä havaittiin Jauholaarinkankaan maa-ainesten ottoalueelta noin 120 m pohjoiseen kohteesta Liminka [41] palanutta luuta, kvartsi-iskoksia sekä palaneita kiviä.
Koekuopitus tehtiin, koska Limingan kunta halusi aloittaa sorakuoppa-alueen maisemoinnin. Tutkimusten yhteydessä tehtiin yhteensä 11 1–2 neliömetrin kokoista koekuoppaa maa-aineksen ottoalueelle ja sen lähiympäristöön. Löytöjä tehtiin kuitenkin vain kahdesta kuopasta. Muut havainnot ihmisen toiminnasta sekä irtolöydöt löytyivät pintapoimintana turpeesta kuoritulta alueelta, näitä olivat mm. palaneen hiekan alue, jossa oli runsaasti palanutta luusilppua, hajonnut liesi palaneine kivineen sekä kvartsi-iskokset. Vaikuttaisi siltä, että alueen esihistorialliset aktiviteetit ovat keskittyneet suppealle alalle, tosin pintakuorimisen yhteydessä ainakin osa löytöaineistosta on voinut siirtyä kauas alkuperäisestä paikastaan.
Korkeutensa (22,5 m mpy) perusteella kohde ajoittunee maankohoamisen referenssikäyrän perusteella noin 2500 BP tai sitä nuoremmaksi. Koska sorakuopan ulkopuolelle tehdyt koekuopat olivat löydöttömiä vaikuttaa siltä, että asuinpaikka on suurimmilta osiltaan tuhoutunut soranotossa. Vain niiltä alueilta, joista pintamaa on kuorittu pois, on vielä mahdollista löytää viitteitä esihistoriallisista aktiviteeteista.
Löydöt: KM 32044:1–
Ajoitus: rautakausi
Tutkitun alueen laajuus: n. 11 m²
Kenttätyöaika: 4.–15.10.1999
Tutkimuskustannukset: Limingan kunta 15 000 mk (sis. kaikki Limingan Rantakylän v. 1999 kohteet)
Tutkimusraportti: Jalo Alakärppä, Markku Korteniemi ja Eija Ojanlatva 20.04.2000 Oulun yliopiston arkeologian laboratoriossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|