LIMINKA RANTAKYLÄ
Limingan Rantakylän eteläpuolisesta kangasmaastosta Jurvalanmäeltä, Jurvalankankaalta ja Jauholaarinkankaalta löytyi 1991–92 useita erityyppisiä muinaisjäänteiltä vaikuttavia kohteita. Maannosprofiilin ja rannankorkeuden (15–27 m mpy.) perusteella kohteet ajoitettiin alustavasti rautakaudelle. Näistä Jauholaarinkankaan asumuspainanteiden muinaisjäännösluonteesta ei syntynyt kuitenkaan yksimielisyyttä, varsinkin kun Jauholaarinkankaalla oli tapahtunut myös luontaista dyyniytymistä. Niinpä tämä kohde muista poiketen ei saanut suojakseen virallista muinaisjäännösluokitusta. Vuosina 1994–96 Jauholaarinkangas hakattiin ja painannealueelle myönnettiin maanottolupa. Vuonna 1998 tehdyn tarkastuskäynnin yhteydessä tuhotulla painannealueella voitiin havaita palaneen luun, palaneiden kivien sekä rikotun kvartsin keskittymiä.
Kangasalue on ollut erityisesti koko 1900-luvun voimaperäisen ja alati kiihtyvän maankäytön kohteena. Kun Limingan kunta myönsi syksyllä 1999 kohteiden tutkimukseen 15 000 markan apurahan, Oulun yliopiston arkeologian oppiaine aloitti lokakuussa 1999 kohteiden koetutkimuksen. Tavoitteena oli selvittää, oliko alueella todella muinaisjäänteitä, minkä tyyppisiä ja miten kohteet ajoittuvat, sekä kartoittaa jäljellä olevat jäänteet. Kohteet jaettiin syksyllä päävastuualueiksi kenttätutkimusten ja raportoinnin osalta siten, että Eija Ojanlatva ja Jalo Alakärppä vastasivat kohteista Jauholaari NE ja Jurvalankangas S, sekä Markku Korteniemi kohteista Jauholaari S ja Jauholaari NW. Kenttätyöt tehtiin 4.–15.10.1999.
LIMINKA 42 JURVALANKANGAS S
Pk. 2443 07 LIMINKA
x = 7190 66, y = 2563 88, z = n. 15
Rautakautisen asuinpaikan koekuopitus
Oulun yliopisto, yleinen arkeologia
Kaivauksenjohtajat: FM Jalo Alakärppä ja fil. yo Eija Ojanlatva
Kohde sijaitsee noin 3,2 km länsiluoteeseen Limingan kirkolta ja noin 0,2 km etelään Rantakylän sorakuopan pumppaamolta. Se on löydetty vuonna 1991 tarkastuksen yhteydessä, jolloin sorakuopan länsireunassa, pintakuoritulla alueella parinkymmenen metrin alueella havaittiin palaneita luita (pääasiassa kalan luita), palaneita kiviä sekä piilastuja, jotka viittasivat esihistoriallistyyppiseen asuinpaikkaan. Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää Jurvalankankaan sorakuopan läheisyydessä olevien muinaisjäännösten luonne ja laajuus.
Syksyn 1999 tutkimusten yhteydessä tehtiin sorakuopan länsireunan löytöpaikan ympäristöön neljä koekuoppaa, joilla pyrittiin selvittämään alueen laajuus. Koekuopat olivat löydöttömiä, joten asuinpaikka on mitä todennäköisimmin tuhoutunut soranotossa. Vain niiltä alueilta, joista pintamaa on kuorittu pois, on vielä mahdollista löytää viitteitä esihistoriallisista aktiviteeteista. Alueella on myös historiallisen ajan kuoppajäänteitä, joiden arvioitiin syntyneen hevoskärryillä tapahtuneessa hiekanotossa. Korkeutensa perusteella kohde ajoittuu noin 1750 BP tai sitä nuoremmaksi.
Löydöt: -
Ajoitus: rautakausi–historiallinen aika
Tutkitun alueen laajuus: n. 4 m²
Kenttätyöaika: 4.–15.10.1999
Tutkimuskustannukset: Limingan kunta 15 000 mk (sis. kaikki Limingan Rantakylän v. 1999 kohteet)
Tutkimusraportti: Jalo Alakärppä, Markku Korteniemi ja Eija Ojanlatva 20.04.2000 Oulun yliopiston arkeologian laboratoriossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|