PADASJOKI 5 LEIRINTÄALUE
Pk. 2143 07 PADASJOKI
x = 6807 14, y = 2569 25, z = 82,5–92,5
Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä
Kaivauksenjohtaja: HuK Simo Vanhatalo
Koekaivaukset Padasjoen Tuomas- ja Kullasvuorten itärinteellä tehtiin kivikautisen asuinpaikan laajuuden määrittämiseksi suunnitellun matkailu- ja huvialueella.
Tutkimusalueen laajuudesta, 40 000 m², huolimatta saatiin 55 koekuopan avulla määritettyä kivikautisen asuinpaikan sijainti. Runsaslöytöisin alue sijoittuu leirintäalueen toimistorakennuksen länsipuoliselle rinteelle. Samalta kohdalta Matti Huurre löysi inventoidessaan mm. meripihkariipuksen ja kampaleimoin koristeltuja saviastian paloja. Muualla löytöjen määrät ovat pienempiä, mutta kuitenkin riittäviä ilmaisemaan kivikautisen asuinpaikan olemassaolon.
Kaivauksissa ei havaittu selkeitä kivikautisia asuinpaikkakerrostumia, koska maaperä oli paikoin karkeaa soraa ja kivikkoa. Löytöaineiston voi ajoittaa hyvin pitkäaikaiseksi aina mesoliittisesta ajasta kivikauden loppuun ja varhaismetallikauteen. Suurin osa saviastian paloista ajoittunee vanhemman kampakeraamisen ajan nuorempaan vaiheeseen. Tutkimusalueen luoteisosan saviastian palojen saviaines ja koristelu antaa viitteitä kivikauden loppupuolesta. Alueen vanhimmat löydöt ovat mesoliittisia kvartsi-iskoksia.
Koekuoppia kaivettaessa havaittiin, että lähes koko tutkimusalueella oli hyvin lajittuneet maakerrokset. Jääkauden aikana muodostuneen harjun kivikkokerrokset ovat joutuneet veden vaikutuksen alaiseksi myös Ancylus- ja Muinais-Päijänne -vaiheiden aikana ja myös sen jälkeenkin. 1800-luvun Päijänteen tulvien vaikutus näkyi itäisien koekuoppien kerrostumissa.
Löydöt: KM 31959:1–54
Ajoitus: kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: tutkimusala noin 40 000 m², kaivausala 55 m²
Kenttätyöaika: 8.–18.6.1999
Tutkimuskustannukset: Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä ja Padasjoen kunta
Tutkimusraportti: Simo Vanhatalo 28.2.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|