PORI KIRKKOKANGAS IV
Pk. 1141 11 VIASVESI
x = 6814 85, y = 1536 95, z = 30,5–32,5
Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä
Kaivauksenjohtaja: HuK Simo Vanhatalo
Tutkimuskohde sijaitsee 5,4 km Keski-Porin kirkosta etelälounaaseen hiekkakuopan reunassa. Kohde löydettiin vuoden 1997 inventoinnissa. Kohteen tutkimus tuli ajankohtaiseksi sorakuopan laajentamissuunnitelmien myötä. Tutkittavan alueen eteläpuolella on pronssikautinen hautaröykkiö.
Tutkimusalueelle kaivettiin 28 kpl 1 x 1 m suuruista koekuoppaa sorakuopan ympäristöön. Runsaslöytöisempiä koekuoppia laajennettiin tarpeen mukaan. Alueen koekuoppien löytökerroksissa ei havaittu mitään selkeitä lika- tai kulttuurimaakerroksia. Löydöt, saviastianpalat, kiviesineet ja iskokset, olivat pelkästään ruskean hiekan tai karkeahkon soran seassa. Löytöjen esiintuleminen paikoin heti turpeen alapuolisesta kerroksesta myös ihmetytti. Alueen "puhdas" maaperä vaikutti omituisen autiolta. Mitään muinaisia rakenteita, kuten tulisijoja tai kiveyksiä ei löydetty.
Saviastian palat löytyivät pienialaisina pesäkkeinä. Usein löytöalue oli vain runsaan neliömetrin suuruinen. Noin 10 m päähän runsaslöytöistä koekuoppaa tehty uusi koekuoppa saattoi osoittautua täysin löydöttömäksi. Laajennetuista koekuopista tuli eniten saviastian paloja. Saviastian paloja löytyi yhteensä 355 kpl, 2159 g. Niissä esiintyy Kiukaisten kulttuurin saviastian paloille tyypillisiä koristeita: kuoppia, vedettyjä viivoja ja uurteita. Lisäksi esiintyy nk. "Wirbelstempeln"-koristelua, joka on tehty rikotulla luuputkella kiertämällä. Saviastiat ovat olleet tasapohjaisia ja pohjanreuna on profiloitu.
Kiviesineistö koostui enimmäkseen kvartsi- ja kivilaji-iskoksista. Koekaivausten jälkeen suoritetussa pintamaan kuorinnassa löytyi pieni, hyvin hiottu taltta. Tärkeimpiä kaivauslöytöjä olivat hioimet, kivikiekko, kuutiokivi, kvartsiesineet ja kiviesineen katkelmat. Palanutta luuta löytyi vain 2 palaa, yhteispainoltaan 6 g.
Löydöt: KM 31967:1–159
Ajoitus: kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: tutkimusala noin 10 000 m², kaivausala 35 m²
Kenttätyöaika: 17.–27.8.1999
Tutkimuskustannukset: Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä ja hoitoyksikkö
Tutkimusraportti: Simo Vanhatalo 22.8.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|