SYSMÄ [30] NUORAMOINEN KOSKUENMÄKI 1
Pk. 3121 05 NUORAMOINEN
x = 6812 44, y = 3438 09, z = 92–93
Rautakautisen kiven- ja maansekaisen röykkiön kaivaus
Nuoramoisten kylätoimikunta
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Antti Bilund
Kaivaus liittyy Nuoramoisten kylätoimikunnan/Sysmän kehitys Oy:n maisemanhoidon jatkoprojektiin. Samaan projektiin liittyen Hannu-Matti Wahl inventoi ja teki koekuopitusta lähinnä historiallisen ajan kohteilla Nuoramoisissa vuonna 1997. Vuoden 1999 tutkimuksissa keskityttiin esihistoriallisiin muinaisjäännöksiin. Pääosa kenttätyöajasta käytettiin rautakautisen röykkiön Sysmä [30] Koskuenmäki 1 kaivaukseen, mutta myös alueen inventointia jatkettiin. Pyrkimyksenä oli löytää aiemmin tuntemattomia esihistoriallisia muinaisjäännöksiä.
Museoviraston tutkija Matti Huurre löysi Koskuenmäki 1 -röykkiön kesällä 1973 tarkastaessaan Nuoramoisista löydettyjä kuppikiviä. Huurre teki röykkiöön koekuopan, josta löytyi pala rautakautista keramiikkaa (KM 19228). Tämän löydön ja ulkomuodon perusteella röykkiö luokiteltiin rautakautiseksi hautaröykkiöksi.
Röykkiö tutkittiin kokonaan. Löytöinä saatiin lähinnä rautakautista keramiikkaa ja palanutta luuta. Suuri osa keramiikasta löytyi pieneltä alueelta röykkiön pohjalta, sen keskeltä, eteläosassa olevien suurten kivien vierestä. Nämä palat muodostavat suuria osia ainakin kahdesta astiasta, joten näyttää ilmeiseltä, että ne on sijoitettu tarkoituksellisesti röykkiön alle. Keramiikkakeskittymästä löytyi yksi suurehko, heikosti palanut luu, joka on ilmeisesti eläimen luu. Muuten palanutta luuta löytyi vain muutamia pieniä, kuluneita paloja hajallaan enimmäkseen röykkiön pintakerroksista. Ne eivät näytä liittyvän polttohautaukseen, vaan ovat ilmeisesti joutuneet röykkiöön maa-aineksen mukana. Erittäin epätasaisen kalliopohjan ja suhteellisen ohuen kiveyksen vuoksi röykkiössä tuskin on voinut olla myöskään ruumishautausta. Mitään merkkiä hautauksista röykkiöstä ei siis löydetty.
Rakenteensa ja löytöjensä perusteella röykkiö kuitenkin ajoittuu rautakaudelle, ja se on ilmeisesti rakennettu tarkoituksellisesti ja ainakin suurelta osin yhdellä kertaa. Röykkiö ei kaivaushavaintojen perusteella näytä olevan viljelysmaan raivauksessa syntynyt röykkiö, tulisijan jäännös tai jätekasa, joten sen funktio jää epäselväksi. Tarkempi ajoitus keramiikalle ja siten myös röykkiölle olisi todennäköisesti mahdollista saada ajoittamalla keramiikassa olevaa karstaa radiohiilimenetelmällä.
Löydöt: KM 31852:1–83
Ajoitus: rautakausi
Tutkitun alueen laajuus: noin 23,5 m²
Kenttätyöaika: 12 päivää (31.5.–11.6.1999 ja syyskuussa 1999)
Tutkimuskustannukset: Nuoramoisten kylätoimikunta / Sysmän kehitys Oy maisemanhoidon jatkoprojekti 33 000 mk (sisältää myös inventointia Nuoramoisten ja Onkiniemen kylien alueella)
Tutkimusraportti: Antti Bilund 10.2.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
|