VIITASAARI KOKKOLANNIEMI
Pk. 331109 KYMÖNKOSKI
x = 7008 81, y = 3449 43, z = 112,5–115,5
Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä
Kaivauksenjohtaja: HuK Simo Vanhatalo
Kokkolanniemen kivikautinen asuinpaikka löytyi Timo Jussilan inventoinnissa v. 1997. Koekaivaukset tehtiin asuinpaikan laajuuden määrittämiseksi rantakaavoituksen tarpeisiin. Kohde sijaitsee Viitasaaren kirkosta 13 km koilliseen, Kokkolanniemen länsiosassa, Kolima-järven länsirannalla.
Tutkimusalueelle kaivettiin 13 kpl 1 x 1 m suuruista koekuoppaa. Koekuoppien sijoittamiseen vaikuttivat vuoden 1997 inventoinnin löytöpaikkatiedot, muinaisasutukselle sopivat maastokohdat ja muinaiset rantamuodostelmat. Koekaivauksen löydöt ja maaperäilmiöt tukevat Timo Jussilan inventointihavaintoja. Kivikautinen asuinpaikka sijaitsee sekä alueen alemmalla rantatasanteella, noin 113 metrin korkeustasolla että 114–115 metrin korkeudella olevan muinaisen rantatörmän yläpuolella. Koekuopissa ei näkynyt selkeitä kivikautisia asuinpaikkakerrostumia. Vaikuttaa siltä että asuinpaikka on joutunut kivikauden ja sen jälkeisen ajan voimakkaiden rantavoimien vaikutusten alaiseksi. Maakerrokset ovat sekoittuneet ja mahdolliset kivetyt tulisijat ovat voineet tuhoutua.
Alemman tasanteen koekuopasta, noin 40 cm:n syvyydestä, löytyi kaivausten ainoa saviastian pala (KM 31965:5, z = 112,93). Siinä oli koristeena kampaleimoja. Pala oli ilmeisesti hautautunut muinaisten tulvakerrosten alle. Koekuopassa ei ollut mitään muita viitteitä kivikautisesta asutuksesta. Ylempänä olevan muinaisen rantatörmän päältä löytyi kvartsia ja palanutta luuta. Täälläkään ei ollut selviä merkkejä kivikautisesta kulttuurimaasta. Ylemmällä tasanteella oli noin 5 metrin läpimittainen painanne, johon tehdystä koekuopasta löytyi kvartsi-iskoksia ja palanutta luuta. Koekuopassa erottui nokinen huuhtoutumiskerros ja sen alapuolella ruosteen vahvasti värjäämä kerros. Painanteen käyttötarkoitus ei selvinnyt, mutta kyseessä saattaa olla hiilenpolttokuoppa. Pelkästään löytöjen perusteella painanteen ajoittaminen kivikautiseksi on hyvin arveluttavaa.
Löydöt: KM 31965:1–27
Ajoitus: kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: tutkimusala noin 12 000 m², kaivausala 20 m²
Kenttätyöaika: 3.–6.8.1999
Tutkimuskustannukset: Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä ja Viitasaaren kaupunki
Tutkimusraportti: Simo Vanhatalo 2.5.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|