VÖYRI (VÖRÅ) REJPELT PÖRNULLBACKEN
Pk. 1333 09 VÖRÅ
x = 7001 200, y = 1564 500, z = 20
Rautakautisen asuinpaikan ja kalmiston kaivaus
Uumajan yliopisto, Svenska Österbottens förbund (SÖF), Vasa sommaruniversitet, Österbottniska fornforskningssällskap ja Pohjanmaan museo
Kaivauksenjohtajat: FM Pentti Risla, FK David Loeffler
Vuonna 1997 aloitettiin kolmevuotinen Interreg II Kvarken-MittSkandia ja Opetusministeriön rahoittama tutkimus- ja koulutusprojekti, jonka yhteistyökumppaneina toimivat Svenska Österbottens förbund, Uumajan yliopisto, Pohjanmaan museo ja Vaasan kesäyliopisto. Kaivausalue sijaitsee eteläisessä Vöyrissä Rekipellon kylässä lähellä Vöyrin, Vähä- ja Isokyrön rautakautisia kalmistoalueita. Paikalta ja sen välittömästä läheisyydestä on tehty hautalöytöjä ja irtolöytöjä. Paikalla on suoritettu tutkimuksia myös vuosina 1995 ja 1996.
Pintamaa eli ruohokasvit ja enintään 10 cm ruokamultakerros poistettiin koneellisesti alueilta, joilta sitä ei oltu aikaisempina kaivausvuosina poistettu. Horisontaalimittauksiin käytettiin takymetriä ja mittanauhaa ja vertikaalisiin takymetriä ja vaaituskonetta. Koordinaatisto perustettiin puupaaluin metriruutujärjestelmäksi, jossa x kasvoi pohjoiseen. Kaivaus suoritettiin tasokaivauksena lapioilla tai kaivauslastoilla 5–20 cm kerroksina riippuen pinnassa olleen ruokamultakerroksen paksuudesta. Kaikki poistettu maa-aines seulottiin 6 mm seulakoolla. Löydetyt rakenteet halkaistiin ja niiden profiili piirrettiin ja valokuvattiin. Seulalöydöt otettiin talteen metrin ruuduista ja tasolöydöt mitattiin paikalleen. Paikalta otettiin sekä 14C- että maanäytteitä.
Löydöt koostuivat kuten aikaisempina vuosina erilaisesta palaneesta saviaineksesta kuten keramiikasta ja kangaspuiden painoista sekä metallikuonasta. Aikaisempien vuosien tapaan löydettiin helmiä ja koruja sekä rautaesineitä mm. miekka, väkipuukko, kilvenkupura, ruotokeihäänkärki, kuolaimet ja miekan nuppi. Paikalla on sijainnut rautakautinen asuinpaikka rantaniittyineen ja viljelyksineen sekä siihen liittyvä maantasainen polttokalmisto. Varhaiseen metallinkäsittelyyn paikalla viittaavat ahjo, taontahiput, muotinkappaleet ja kuona-aines. Tutkimustuloksista on tulossa julkaisu.
Löydöt: KM 31853
Ajoitus: 100/200–900/1000 jKr.
Tutkitun alueen laajuus: tutkimusalue 1500 m²/kaivausalue 332 m²
Kenttätyöaika: 7.6.–6.8.1999
Tutkimuskustannukset: SÖF, Interreg Mittskandia
Tutkimusraportti/kirjallisuus: Westlin, Christina (red) 2000. Arkeologisk undersökning av Pörnullbacken,Vörå sn, Österbotten, Finland 1999. Del 1–2. UMARK 20.
|