ARTJÄRVI
Perusinventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoija: FM Satu Koivisto
Artjärven ja Myrskylän kuntien muinaisjäännösinventoinnit otettiin mukaan Museoviraston arkeologian osaston kesän 1999 kenttätyöohjelmaan puutteellisen inventointitilanteen vuoksi. Neiti Sara Backman ja maisteri Osmo Krohn (nyk. Korosuo) ovat tehneet Artjärvellä kihlakunnan- ja pitäjäninventointeja vuosina 1908 ja 1939. Ennen kenttätöiden aloittamista Artjärveltä ja Myrskylästä tunnettiin yhteensä ainoastaan 10 kiinteää muinaisjäännöstä. Irtolöytökohteita tunnettiin kuitenkin useita kymmeniä.
Inventoinnit rahoitettiin Museoviraston arkeologian osaston varoin. Aikaa koko projektiin käytettiin yhteensä n. neljä kuukautta, joka jakautui siten, että inventoinnin esitöihin käytettiin kaksi viikkoa, kenttätöihin kuusi viikkoa ja jälkitöihin sekä inventointiraporttien laadintaan n. 10 viikkoa. Maastotöitä molempien kuntien alueella tehtiin kahdessa jaksossa, 17.5.–4.6 sekä 4.–22.10.1999.
Artjärven inventointi keskittyi koko kunnan alueelle. Pienen kunnan pinta-ala on vain n. 200 km². Yhteistä rajaa Myrskylän kanssa on n. 3,5 km kunnan lounaisosassa. Kenttätyön ensisijaisena tavoitteena oli löytää uusia kiinteitä muinaisjäännöskohteita. Tunnettuja kohteita ja epäselvempiä irtolöytöpaikkoja tarkastettiin jäljelle jääneen ajan puitteissa. Tunnetuista kiinteistä muinaisjäännöksistä etusijalla olivat muinaisjäännösrekisterin tietojen perusteella epämääräisemmät, tarkastusta tai uudelleenmääritystä vaativat kohteet. Pelloilla sijaitsevat kivikautiset asuinpaikat jätettiin vähemmälle huomiolle niiden suhteellisen tasalaatuisen luonteen johdosta.
Inventoinnissa löytyi Artjärven ennalta tunnettujen kuuden kohteen lisäksi 13 uutta kiinteää muinaisjäännöstä. Näistä kivikautisia on viisi kohdetta, pronssi- tai rautakautisia viisi, rautakautisia ja/tai keskiaikaisia/historiallisia on kolme ja tarkemmin ajoittamattomia kuusi kohdetta. Myös muinaisjäännöstyyppejä löytyi useita. Kohteet keskittyvät selkeästi Artjärven kolmen pääjärven, Pyhäjärven, Villikkalanjärven ja Säyhteenjärven, tai näihin yhteydessä olevien vesistöjen läheisyyteen. Kivikautiset asuinpaikat löytyivät peltojen hietaisilta rinteiltä, valtaosa kohteista lienee mesoliittisia. Pyhäjärven pohjoisrannalta löytyi lisäksi nuorakeramiikkaa. Kunnan koillisosasta löytyi viitteitä mahdollisesta kiinteästä rautakautisesta asutuksesta. Selkeästi tähän aikakauteen liitettäviä löytöjä ei Artjärveltä aiemmin tunneta. Uusina löytöinä mainittakoon vielä erilaiset röykkiöt ja latomukset pääsääntöisesti korkeilla kallioilla vesistöjen läheisyydessä. Artjärven kunnan sijainnin perusteella löydöt liitettäneen sisämaan lapinrauniotraditioon. Korkeilla rannoilla, vesistöjen äärellä sijaitsevat röykkiöt muistuttavat kuitenkin rannikon pronssikauden jäännöksiä.
Löydöt: KM 31855–31858
Kenttätyöaika: 17.5.–4.6. ja 4.–22.10.1999
Tutkimuskustannukset: Museoviraston arkeologian osasto 111 500 mk
Tutkimusraportti: Satu Koivisto 31.12.1999 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|