PORNAINEN
Perusinventointi
Pornainen Seura ry.
Inventoija: FL Petro Pesonen
Pornaisten kunnan muinaisjäännösinventointi toteutettiin Pornainen Seura ry:n tilauksesta POMO- ohjelmaan eli paikallisen omaehtoisuuden maaseutuohjelman mukaiseen kehittämishankkeeseen liittyen. Rahoitus inventointiin järjestyi Maaseudun kehittämisyhdistys SAMPo ry:n avulla. POMO- ohjelman lisäksi rahoittajina olivat Pornaisten kunta, Pornainen Seura ry, Uudenmaan Liitto, Museovirasto sekä eräät yksityishenkilöt. Rahoitusta saatiin vain kenttätöitä varten. Inventoinnin tavoitteena oli ensi sijassa kerätä tietoa Pornaisten historiankirjoituksen esihistorian osuutta varten. Toisena tavoitteena inventoinnilla oli palvella muinaisjäännössuojelua ja toisaalta kaavoitusta pyrkimällä etsimään ja rajaamaan muinaisjäännösalueita kunnan alueella. Inventointityö rajattiin koskemaan esihistoriallisen ajan muinaisjäännöksiä – historiallisia kohteita inventoinnin yhteydessä kuitenkin havaittiin ja ne myös kirjattiin rekisteriin ns. tentatiivikohteiksi. Esihistoriallisista muinaisjäännöksistä keskityttiin erityisesti kivi- ja varhaismetallikautisiin asuinpaikkoihin.
Inventoinnissa löydettiin 22 ennestään tuntematonta kivikautista asuinpaikkaa, 21 kvartsi-iskosten löytöpaikkaa, yksi palaneen luun löytöpaikka sekä kaksi historiallisen ajan hioimien löytöpaikkaa. Inventoinnin yhteydessä tarkastettiin myös kaikki ennestään tunnetut kiinteät muinaisjäännökset. Ennestään tunnetuista irtolöytökohteista tarkastettiin pääsääntöisesti ne, joiden löytötiedot olivat riittävän tarkat esinelöydön paikallistamiseen – suurin osa kohteista on kuitenkin sellaisia, joita ei voi paikantaa. Osa irtolöytöpaikoista varmentui inventoinnin aikana kivikautisiksi asuinpaikoiksi. Lisäksi joitakin löytöjä voidaan inventoinnin aikana saatujen tietojen ja havaintojen perusteella yhdistää ennestään tunnettuihin kiinteisiin muinaisjäännöksiin. Inventoinnin yhteydessä tarkastettiin myös joukko ns. tentatiivikohteita, jotka ovat mm. tervahautoja, epämääräisiä kuoppia ja rajamerkkejä sekä röykkiötä. Inventointikertomukseen on laitettu myös Laukkosken luontopolun varrella olevia historiallisen ajan kohteita, joilla on paikallishistoriallista merkitystä. Kaikkiaan inventointikertomuksessa on selostukset 38 kiinteästä muinaisjäännöksestä, 77 irtolöytöpaikasta, 13 tentatiivikohteesta ja yhdestä rakennushistoriallisesta kohteesta.
Löydöt: KM 31194–31214, 31747–31782
Kenttätyöaika: 5.–16.10.1998, 26.–29.4.1999 ja 18.–27.10.1999
Tutkimuskustannukset: Maaseudun kehittämisyhdistys SAMPO, Pornaisten kunta, Pornainen Seura ry., Uudenmaan Liitto, Museovirasto, yksityishenkilöt
Tutkimusraportti: Petro Pesonen 15.7.2000 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|