UTSJOKI PULMANKIJÄRVI
Rantakaava-alueen inventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoijat: PhD Jarmo Kankaanpää, PhD Tuija Rankama
Pulmankijärven arkeologinen inventointi suoritettiin heinäkuussa 1999 rantakaavoituksen tarpeisiin. Tutkimuskustannuksista vastasi ympäristöministeriö, joka myönsi tarkoitukseen määrärahan Utsjoen kunnalle, tutkimuksen varsinaiselle tilaajalle.
Pulmankijärvi on Suomen pohjoisin järvi. Se sijaitsee Norjan rajan tuntumassa Utsjoen kunnan koilliskolkassa, muutama kilometri Nuorgamin kylästä eteläkaakkoon. Järvi on rajavesistö; sen eteläpuolisko ja lähes koko länsiranta kuuluvat Suomelle, pohjoisranta ja pohjoisin kolmannes itärannasta taas Norjalle.
Jyrkän topografian takia järven ympäristöstä löytyvät asuinpaikkajäännökset tuntuvat keskittyvän lähinnä kolmelle alueelle: eteläpäähän, Kalddašjoen suuhun ja järven Norjalle kuuluvaan pohjoispäähän. Pyyntiin liittyviä rakennelmia, kuten peurahautoja, löytyy kuitenkin myös muualta.
Inventointikertomus käsittää kaiken kaikkiaan 16 kohdetta, joista kuusi on ennestään tunnettua ja kymmenen uutta. Kahdesta kohteesta löytyi poikkeuksellisen muotoisia kivikautisia asumuspainanteita, kuudesta kvartsia ja/tai kvartsiittia, viidestä peurahautoja, kolmesta muita kuopanteita tai painanteita, kahdesta luultavasti historialliseen aikaan ajoittuvia seinävalleja ja neljästä erillisiä kivistä ladottuja tulisijoja. Lisäksi joukkoon kuuluu yksi luultavasti 1800-luvulle ajoittuva asuinkenttä rakennusjäännöksineen.
Löydöt: KM 31504
Kenttätyöaika: 5.–18.7.1999
Tutkimuskustannukset: Utsjoen kunta 35 000 mk
Tutkimusraportti: Jarmo Kankaanpää ja Tuija Rankama 20.8.1999 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|