HAUSJÄRVI TEURONJOEN SUU S
Kivikautisen asuinpaikan ja ajoittamattoman painanteen (”ryssänhaudan”) kaivaus
Pk 2133 05 Hietoinen
x = 6750 14, y = 2556 85, z = 85–87
p = 6751 269, i = 3393 801
Riihimäen kaupunginmuseo, ”Esihistorian pauloissa” -projekti
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Antti Bilund
Kaivaukset kuuluivat EU:n rakennerahaston Tavoite 2 ohjelmaan liittyvään "Esihistorian pauloissa" -projektiin, jonka tavoitteena on ollut edistää Hämeen maakunnan eteläosan esihistorian tuntemusta mm. matkailullisia tarkoitusperiä silmälläpitäen. Projektin johtaja on FT Heikki Matiskainen.
Teuronjoensuu S:n asuinpaikka sijaitsee Mommilanjärven itäpuolella, lähellä rantaa, hiekkarinteellä, vanhan rantamuodostuman päällä olevalla tasanteella. Asuinpaikka löytyi inventoinnissa vuonna 2001, ja se on aivan ehjä. Kaivauksen tarkoituksena oli selvittää asuinpaikan laajuus, ajoitus ja tutkimuksellinen arvo. Inventoinnissa havaitulle löytökohdalle avattiin 8 m²:n laajuinen tasokaivausalue. Sen ympäristöön kaivettiin 11 koekuoppaa. Ylempänä rinteessä olevalla tasanteella havaittiin kaivauksia valmisteltaessa yhdeksän pitkänomaista painannetta, joiden ikä ja funktio haluttiin myös selvittää. Yhdestä tutkittiin noin puolet kaivamalla sen toisen pään ympärille 2 m²:n laajuinen koekuoppa.
Asuinpaikka on pienialainen ja niukkalöytöinen. Tasokaivausalueen lisäksi löytöjä saatiin vain alle kymmenen metrin päässä siitä lounaaseen, etelään ja kaakkoon kaivetuista koekuopista. Kauempana koekuopista ei löytynyt mitään asuinpaikkaan viittaavaa. Kaivauksissa ei todettu mitään kiinteitä rakenteita asuinpaikalla. Tasokaivausalueella löytötiheys oli varsin pieni, ja kulttuurikerros ohut. Löytöinä saatiin vain vähän kvartsia, kivilaji-iskos ja reunoistaan ilmeisesti lohkottu litteä kivi. Löytöihin kuuluu muutamia reunoilta retusoituja sälemäisiä kvartseja, joiden perusteella mesoliittinen ajoitus näyttää todennäköisimmältä. Asuinpaikkaa ei kuitenkaan voi löytöjen perusteella varmasti ajoittaa tarkemmin kuin kivi- tai varhaismetallikautiseksi. Kaivauksissa ei löytynyt materiaalia, jota voitaisiin ajoittaa luonnontieteellisesti, esimerkiksi radiohiilimenetelmällä. Ylemmällä tasanteella olevien pitkänomaisten painanteiden funktio, ajoitus tai mahdollinen yhteys asuinpaikkaan ei kaivauksissa selvinnyt.
Löydöt: KM 32984:1–33
Ajoitus: kivikausi (mesoliittinen aika ?), painanne ajoittamaton
Tutkitun alueen laajuus: 12,75 m²
Kenttätyöaika: 6.–11.7.2001
Tutkimuskustannukset: Hausjärven kunta ja Etelä-Suomen lääninhallitus
Tutkimusraportti: Antti Bilund ja Juha Ruohonen 31.12.2001 Riihimäen kaupunginmuseossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|