HAUSJÄRVI TEURONJOKI
Kivikautisen asuinpaikan kaivaus
Pk 2133 04 Hausjärvi
x = 6749 86, y = 2558 29, z = 85–87
p = 6750 923, i = 3395 227
Riihimäen kaupunginmuseo, ”Esihistorian pauloissa” -projekti
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Antti Bilund
Kaivaukset kuuluivat EU:n rakennerahaston Tavoite 2 ohjelmaan liittyvään "Esihistorian pauloissa" -projektiin, jonka tavoitteena on ollut edistää Hämeen maakunnan eteläosan esihistorian tuntemusta mm. matkailullisia tarkoitusperiä silmälläpitäen. Projektin johtaja on FT Heikki Matiskainen.
Teuronjoen asuinpaikka sijaitsee Mommilanjärven itäpuolella, järveen laskevan Teuronjoen etelärannalla olevalla tasalakisella hiekkakumpareella. Sen rinteet laskevat törmämäisinä luoteessa Teuronjoen uomaan ja lounaassa tasaiselle peltoalueelle. Maasto on pieniä hiekkakuoppia lukuun ottamatta ehjää metsämaata. Asuinpaikan tekee mielenkiintoiseksi sen sijainti sisämaassa, parin kilometrin päässä järvestä. Kaivauksen tarkoituksena oli selvittää asuinpaikan laajuus, ajoitus ja tutkimuksellinen arvo. Poikkeuksellisen sijainnin vuoksi haluttiin erityisesti selvittää onko kyseessä nuorakeraaminen asuinpaikka.
Asuinpaikan laajuuden selvittämiseksi kaivettiin 17 koekuoppaa jokitörmän reunalle, kumpareen lakitasanteelle. Runsaslöytöisimmälle alueelle törmän reunalle avattiin 18 m²:n laajuinen tasokaivausalue. Koekuopituksen perusteella asuinpaikka ulottuu joen uomaan laskevan törmän reunalla ainakin 40 m:n matkalle ja noin 15 m reunalta sisämaahan päin. Kauemmas törmästä kaakkoon asuinpaikka ei näytä jatkuvan, ja runsaslöytöisin alue on aivan törmän reunalla. Koillisessa asuinpaikka jatkuu jokitörmän reunalla koekuopitetun alueen ulkopuolelle. Kumpareelta lounaaseen laskevan törmän reunalla merkit asuinpaikasta olivat vähäiset.
Ainoa löydetty selvä ja ehjä rakenne oli eräässä koekuopassa havaittu pyöreän, kivetyn lieden reuna. Tasokaivausalueen luoteis- ja keskiosassa tavatut kivirykelmät ja niihin liittyvät noki- ja likamaaläikät lienevät jäännöksiä vähemmän kivetyistä tai myöhemmin hajotetuista tulisijoista. Löytöinä saatiin kohtalaisen runsaasti tavallisia asuinpaikkalöytäjä. Ne ajoittuvat tyypillisen kampakeramiikan aikaan (keramiikka, lehden muotoiset piikärjet ja niiden katkelmat) ja myöhäismesoliittiselle ajalle (kaksi poikkiteräistä kvartsikärkeä). Mitään merkkejä nuorakeraamisen ajan asutuksesta ei havaittu.
Löydöt: KM 32983:1–793
Ajoitus: kivikausi (ainakin myöhäismesoliittinen aika ja tyypillisen kampakeramiikan aika)
Tutkitun alueen laajuus: 30 m²
Kenttätyöaika: 2.–20.7.2001
Tutkimuskustannukset: Hausjärven kunta ja Etelä-Suomen lääninhallitus
Tutkimusraportti: Antti Bilund 3.1.2002 Riihimäen kaupunginmuseossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|