PIHTIPUDAS ,Niemenharju 1
kivikautisten löytöpaikkojen ja historiallisen ajan asuinpaikan koekaivaukset
25-29.7.2005 ja 26-30.6.2006
3312 05 ILOSJOKI
p = 7026780, i = 3431340, z n. 115-117
Museovirasto, arkeologian osasto/Keski-Suomen Museo /Pihtipudas-Seura
Kaivauksenjohtajat: Mirja Miettinen, FM, yli-intendentti/Mv
ja Miikka Kumpulainen , FM, amanuenssi /K-S museo
Koekaivaukset ovat osa Museoviraston, Keski-Suomen museon ja Pihtipudas-seuran yhteistä tutkimusprojektia, jossa selvitellään lähemmin varhaisemman ihmistoiminnan luonnetta ja sen jättämiä jälkiä maastossa. Niemenharjulta tunnetaan esihistoriallisia kiinteitä muinaisjäännöksiä, historiallisten lähteiden tietoja 1500-luvun asutuksesta sekä Karvalammesta tehdyn siitepölytutkimuksen tulokset, jotka osoittavat varhaista ihmistoimintaa kivikaudelta nykypäivään. Perimätiedon mukaan Niemenharjun Niemen tilalla on ollut asutusta 1600-luvulta lähtien.
Muokkauskerroksen alta talon pohjoispuolelta löytynyt pyöreä, kivikaudentyyppinen liesikiveys oli yläosaltaan viljelyssä rikkoutunut. Piha-alueen kaivauksissa historiallisen ajan asutusjäänteiden seasta löytyneet muutamat palat kivikauden lopulle ajoittuvaa asbestinsekaista keramiikkaa ja yksittäiset kvartsit osoittavat paikalla olleen pienialaisen pyyntiasuinpaikan. Muuallakin näyttävät pitkään jatkunut viljely ja myöhempi asutus tuhonneen suuren osan vanhimmista asutusjäänteistä.
Niemen talon pihalta saatiin esille kahden tai kolmen historiallisen ajan rakennuksen jäänteitä. Hiekkamaassa säilyneet lattialankut ja niiden alaiset niskat kuuluvat löydöistä päätellen 1700-luvun lopun tai 1800-luvun alun rakennukseen. Lankkujen alla ollut palokerros viittaa paikalla olleeseen vanhempaan rakennukseen. Mahdollisesti kolmannesta rakennuksesta peräisin on osaksi esille saatu muurinperustan kiveys. Merkittävä rakennelöytö pihapiiristä on alkeellisen raudansulatuspaikan jäännökset. Kaivausalueen kulttuurikerrokset ovat ohuita, mutta selkeitä. Stratigrafisesti suurin osa kerroksista pystytään kytkemään löydettyihin rakenteisiin ja näin voidaan saada löytöjen pohjalta ajoitettua rakenteet ja selvitettyä niiden käyttöjärjestys. Kaivausten löytöaineisto käsittää runsaasti historiallisen ajan asuinpaikkalöytöjä, joista suurin osa voidaan karkeasti ajoittaa 1600 –luvun lopulta 1800-luvun alkuun: liitupiipun paloja, tuluspiitä, fajanssia, punasavikeramiikkaa, eri-ikäisiä rahoja, 1700-luvulle ajoittuva pronssinen kengänsolki, pieni kehäsolki, sepäntekoisia rautanauloja, lukko, ikkunalasia, viinipikarin jalan katkelma, seinien tiivistesavea, mutta jonkin verran myös resenttiä aineistoa. Lisäksi löytyi palanutta ja palamatonta luuta, joiden morfologiaa ei ole vielä määritelty.
Kysymyksessä ovat talonpoikaistaloon kuuluneiden rakennusten eri-ikäiset jäänteet, jollaisia Keski-Suomessa ei ole tutkittu toistaiseksi lainkaan. Tutkimuksia jatketaan 2007.
Löydöt : KM 37295 (2005-2007 löydöt)
Tutkimuskustannukset: Museovirasto,Keski-Suomen museo,Pihtipudas-Seura
Tutkimusraportti:- |