Hattula Retulansaari Myllymäki
Rautakautisen asuinpaikan/kalmiston kaivaus
PK 2132 05 Tyrväntö
x = 6785360, y = 2517870, z = 90-95
p = 6788200, i = 3356500
Turun yliopisto
Kaivauksenjohtaja: FM Jouni Taivainen
Tutkimukset olivat jatkoa vuoden 2005 Myllymäen kaivauksille ja kartoitukselle. Alueella jatkettiin ns. teoreettisia fossiilisia peltokuvioiden kartoittamista (röykkiöitä ja terasseja) sekä paikallistettiin alueen kuppikiviä. Mittauksissa käytettiin +-2 cm tarkkuudella toimivaa kannettavaa gps-mittalaitetta, jolla mitattiin tutkimusalueen röykkiöt ja kuppikivet sekä koekuopat. Koekuoppien kaivamisen yhteydessä otettiin makrofossiili- ja radiohiiliajoitusnäytteitä. Tutkimukset toteutettiin harrastaja-arkeologeille suunnattuna viikonloppuleirinä 26-27.8.2006.
Kaikista koekuopitetuista röykkiöistä löytyi rautakautiseen kalmisto/asuinpaikkaan liittyvää materiaalia. Mielenkiintoisin yksittäinen kohde vaikuttaisi olevan röykkiö nro 203, joka on kooltaan Myllymäen suurin ja sijaitsee sen korkeimmalla kohdalla kuppikivikeskittymän alueella. Kumpareeseen tehdyistä kolmesta koekuopasta tuli kaikista runsaasti löytöjä. Kumpareen rakenne viittaisi tyypilliseen hautaröykkiöön, mutta löytöjen seassa oli myös asuinpaikkamateriaalia, kuten savitiivistettä, melko runsaasti. Makrofossiilianalyysissä röykkiöstä nro 200 löydettiin 10 hiiltynyttä rukiinjyvää rautakautisen löytöaineiston joukosta (jauhinkiven alusta, palanutta luuta, savitiivistettä, rautakuonaa yms.).
Röykkiöihin tehdyt koekuopat paljastivat , että niiden rakenne on kaikissa sama; ohuen pintaturpeen alta alkaa tiivis kiveys, joka sisältää tummaa hiilen sekaista maata ja jossa on kaikenlaista ”rautakaudelle tyypillistä” löydöstöä. Tämän kerrostuman alta tulee aina jossain syvyydessä vaalea hietasora, joka on alkuperäistä pohjamaata. Röykkiöiden tulkinta ei kuitenkaan ole yksiselitteinen vaan kyseessä voi olla esim. hautaröykkiö, rakennuksen jäännös tai pellonraivauksessa syntynyt muodostelma, minkä lisäksi röykkiöt voivat olla muodostuneet myös näiden kaikkien yhteensulautumana pitkien ajanjaksojen kuluessa.
Löydöt: KM 36521:1-58
Ajoitus: rautakausi
Tutkitun alueen laajuus: n. 1 hehtaari
Tutkimuskustannukset: Hämeen heimoliitto 2000 €, Hämeenlinnan kesäyliopisto 400 €
Tutkimusraportti: Jouni Taivainen 27.3.2007 tutkimusraportti Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
|