KIURUVESI
Tiesuunnitelmaan liittyvä inventointi
Museoviraston arkeologian osasto
Inventoija: FK Jyri Saukkonen
Inventointi liittyi maantien 599 parantamiseen sekä kevyenliikenteen järjestelyihin Nivan liittymän ja Koskenjoen välillä, Kiuruveden keskustan luoteispuolella. Kiuruveden Koskelta tunnettiin entuudestaan kaksi kivikautista asuinpaikkaa ja useita irtolöytökohteita. Maantien parannussuunnitelma koski tunnettujen kohteiden lähialueita, minkä johdosta suunnitellulla tien parannusalueella suoritettiin inventointi.
Inventoinnissa löydettiin kaksi kivikautista asuinpaikkaa, joista toinen sijaitsi suunnitellulla kevyenliikenteenväylällä ja toinen oli tiesuunnitelmaan kuuluvalla läjitysalueella. Kivikaudella asuinpaikat ovat sijainneet muinaisen Saimaan järvialtaan rannalla.
Kevyenliikenteenväylällä oleva asuinpaikka, Kiuruvesi 48 Suoharju, sijaitsi peltomaastossa, luoteeseen avautuvan muinaisen rantatörmän päällä. Paikan löytöaineisto käsitti kivilaji-iskoksen, kvartsiytimen ja kvartsi-iskoksia (KM 32810:1–6), jotka löytyivät koekuopista, ruokamultakerroksesta. Koekuopissa ei havaittu multakerroksen alla mitään kulttuurikerrokseen viittaavaa. Paikalla olevan törmän alkuperäinen muoto lienee loiventunut pellonmuokkaustöissä.
Läjitysalueella oleva asuinpaikka, Kiuruvesi 49 Murennos, sijaitsi laitumena käytetyllä pellolla, joka on ollut aiemmin metsää. Kun metsä oli tehty pelloksi, maanpintaa oli poistettu kantojen ja juurten raivauksessa n. 10–20 cm. Muinoin asuinpaikka on ollut pienehkön saaren lounaisosassa. Löydöt käsittivät saviastian kylkipalan ja kvartsi-iskoksen (KM 32811:1–2). Saviastianpala on varhaista asbestikeramiikkaa. Havaintojen perusteella näytti siltä, että mäellä tai sen lakialueella ollut hiekkakerros on poistettu, kun alue on raivattu pelloksi ja että asuinpaikka on tällöin tuhoutunut.
Museovirasto antoi tiesuunnitelmasta lausunnon tiepiirille pian inventoinnin jälkeen, 15.10.2001. Lausunnossa todetaan, että asuinpaikat eivät merkitse muinaismuistolain asettamaa estettä tiesuunnitelman toteuttamiselle.
Löydöt: KM 32810–32811
Kenttätyöaika: 25.–27.9.2001
Tutkimuskustannukset: Tielaitoksen Savo-Karjalan tiepiiri 13 500 mk (verottomana), käytetty 8508 mk
Tutkimusraportti: Jyri Saukkonen 31.1.2002 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |