Hollolan Toivolan vanha kylätontti sijaitsee Länsi-Hollolassa vajaan kilometrin valtatie 12 eteläpuolella, peltojen ympäröimällä mäellä. Ensimmäiset kirjalliset maininnat Toivolan kylästä ovat vuodelta 1432. Kylätontti autioitui uusjaon seurauksena 1920-luvulla ja on säilynyt suurelta osin rakentamattomana. Paikalla ei ole aiemmin tehty arkeologisia tutkimuksia. Tutkimusten tavoitteena oli selvittää kylätontin rakennetta ja maankäyttöä sekä erityisesti rakenteiden sijaintia, ikää ja käyttötarkoitusta.
Alueelta kartoitettiin useita maanpinnalle havaittavia rakenteita. Rakenteet olivat rakennusten kivijalkoja tai muita perustuksia, kiukaita/uunin perustuksia, röykkiöitä, kuopanteita ja kaivoja. Koekaivauksissa koko alueelta havaittiin tumma, osin hiilen ja hiekan sekainen multamaakerros, jossa oli löytöjä. Kaivauksissa kaivausalue 1:n luoteispäässä havaittiin rakennuksen kivijalka, sekä merkkejä edeltäneestä, mahdollisesti hirsiperustaisesta rakennuksesta. Kaivausalueella 2 havaitut rakenteet jatkuivat alueen ulkopuolelle, joten niiden tulkinta jäi epävarmaksi. Alueella olleet palaneet kivet, vahva nokimaa ja kivirakenteet tulkittiin kiukaaksi tai muuksi tulisijaksi, joka oli jäänyt nuoremman rakennuksen kivijalan alle.
Löytömateriaali sisälsi yksittäisten esineiden kuten rahojen, helmien ja liitupiipun katkelmien lisäksi runsaasti lasitettua ja lasittamatonta punasavikeramiikkaa, posliinia, esine- ja tasolasia, rautanauloja ja muita rautaesineitä sekä palanutta ja palamatonta luuta ja tiiltä. Ainoa ajoittava löytö on kahden äyrin raha vuoden 1764. Muuta löytöaineistoa ei voi ajoittaa 1700–1800-lukua tarkemmin. |