Marttilan kirkon kirkkomaalla oli hautaa kaivettaessa tullut esiin kivilatomusta. Tämän takia kaivettiin alue 1700-luvulta peräisin olevan puukirkon itä- ja pohjois-ristin välissä.
Esiin tuli ensimmäisenä suuri määrä tiili- ja kalkkisoraa. Lopulta esiin saatiin suurehko laastilla muurattu kivirakennuksen perusta. Rakenteen jäljellä olleet seinämuurit paljastettiin. Perustuksen lisäksi todettiin jäljellä olevan jonkin verran myös seinämuuria, joka oli keskiajalle ominaista valuseinämuurausta. Rakennus on ollut neliömäinen ja sen ulkopuoliset mitat olivat noin 6 m x 6,5 m. Muurien leveys vaihteli metrin ja puolentoista metrin välillä. Oviaukon paikka löydettiin länsiseinästä. Rakennusjäänteistä pääteltiin, että rakennuksessa on ollut toinen oviaukko eteläpuolella. Itäpuolelta löydettiin paljon lasinpaloja, joiden joukossa oli myös lasimaalausten jäänteitä sisältäviä paloja.
Perusmuurien sisäpuolelta löydettiin runsaasti ehjiä ruode-, seinä-, ja holvitiiliä. Syvemmältä löytyi viinikellari, jonka suuruus on ollut 1,6 m x 1,6 m. Viinikellariin johtaneista kierreportaista oli muutama askelma jäljellä. Kaivausten aikaan rakenne tulkittiin Marttilan vanhaksi kappeliksi. Myöhemmässä julkaisussaan Kartano tulkitsee rakenteen sakaristoksi. Löytöinä otettiin talteen rahoja, lasinpaloja ja muun muassa silmälasit. Kaivaustöiden yhteydessä irrotettiin kirkon itäristin kivijalkaan kiinnitetty kivinen kastemalja. |