KEMIÖ MAKILA MAJBERGET
Röykkiön kaivaus
Pk 2012 03 Vreta
x = 6675 20, y = 2428 35, z = 50
p = 6682 238, i = 3261 971
Turun yliopiston arkeologian oppiaine
Kaivauksenjohtaja: FL Henrik Asplund
Tutkimus oli jatkoa neljä vuotta aikaisemmin suoritetulle röykkiökaivaukselle. Tuolloin tutkittiin yksi Majbergetin itäosan kolmesta lähekkäin sijaitsevasta röykkiöstä. Tulokset herättivät kysymyksiä sekä röykkiön rakenteeseen, funktioon että ajoitukseen liittyen. Vastoin ennakko-odotuksia matala röykkiö ei ollut rikkoontuneen varhaismetallikautisen röykkiön pohja, vaan matala latomus, johon liittyi erillinen keskusrakenteen ympäristöä tasoittava kiveys. Röykkiön kivien alta saatu hiilinäyte näyttäisi osoittavan, että se on viikinkiaikainen tai sitä nuorempi.
Näistä lähtökohdista aloitettiin röykkiöryhmän toisen röykkiön tutkimus, tavoitteena ennen kaikkea vertailuaineiston kerääminen. Röykkiö oli maastossa erottunut pääosin epämääräisenä kivikkona vailla pinnalle näkyviä rakenteita. Se on inventoinneissa ja hoitotöiden yhteydessä tulkittu tuhoutuneeksi. Kohde osoittautui kuitenkin samankaltaiseksi kuin aiemmin tutkittu. Kyseessä ei näyttäisi olevan tuhoutunut hauta, vaan melko hyvin säilynyt rakenne, jossa kiveyksiä on kasattu kallion halkeamien ja notkelmien tasaamiseksi. Jos tulkinta on oikea, on kiviä tässä tapauksessa itse asiassa kasattu enemmän varsinaisen röykkiön tai latomuksen ulkopuolelle kuin siihen itseensä.
Kohteen funktio on epäselvä. Keskusrakenteen vaatimaton kiveys sekä polttohautauksen jälkien puuttuminen puhuu hautaustulkintaa vastaan. Ainakaan kiveyksen funktio on tuskin ollut ruumiin kätkeminen. Kaivauksessa ei löytynyt mitään mikä auttaisi kohteen merkityksen selvittämisessä. Ajoittamisen apuna ovat hiilinäytteet, jotka otettiin kivien alta. Hiili sijaitsi karkean hiekka- tai rapautumiskerroksen yläosassa, tullen näkyviin heti kiviä käännettäessä. Tämä on tulkittu niin, että hiili liittyy johonkin kiveyksen kasaamisen aikaiseen tai sitä edeltävään tapahtumaan.
Löydöt: TYA 787:1–8
Ajoitus: rautakausi
Tutkitun alueen laajuus: noin 15 m²
Kenttätyöaika: 14.9. ja 22.–23.9.2001
Tutkimuskustannukset: Kimitobygdens medborgarinstitut
Tutkimusraportti: Henrik Asplund 24.09.2002 Turun yliopiston arkeologian oppiaineen arkistossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |