LOPPI TOPENO VALKEAVEDEN KANNAS
Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus
Pk 2042 06 Topeno
x = 6733 08, y = 2512 67, z = 110
p = 6736 242, i = 3348 879
Riihimäen kaupunginmuseo
Kaivauksenjohtaja: FM Juha Hirvilammi
Kaivaustutkimukset Lopen Valkeaveden kannaksella liittyvät laajempaan Euroopan yhteisön rakennerahaston aluekehitysrahaston Tavoite 2 -ohjelman tukea nauttivaan ja vuosina 2000–2004 toteutettavaan "Esihistorian pauloissa" -projektiin, jossa muinaisjäännöksiä tutkitaan ja kartoitetaan Lopen kunnan ohella myös Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Hausjärvellä. Riihimäen kaupunginmuseon hankkeen tavoitteena on luoda matkailupalvelua ja kulttuurintuntemusta edistävä topografinen verkosto alueen keskeisistä muinaisjäännöksistä ja niiden sisällöstä.
Valkeaveden kannaksen löytöpaikka sijaitsee Lopen kirkosta 11,6 km länteen, Punelian pohjoisosan eli Pikku-Punelian itäpuolella olevien Valkeavesi-järven ja Saarijärven välisellä kannaksella, sekä kannaksen itäpuolella Saarijärven luoteisrannalla. Maisema on järvien kirjomaa harjujaksoa, vallitseva puulaji on mänty ja metsätyyppi kuiva kangas. Kannaksen eteläpäässä on harjun rinteessä loma-asunto, mutta muutoin maisema on asumatonta. Edellä mainittuun projektiin liittyvän muinaisjäännösinventoinnin yhteydessä vuonna 2000 arkeologi Timo Jussila löysi palanutta luuta tieuralta, sekä koekuopista kannaksen päistä, sekä kannaksen pohjoispäästä itään Saarijärven luoteisrannalta, rannasta n. 20 m, rantatörmän päältä.
Koeoja ja 3 koekuoppaa sijoitettiin vuoden 2000 inventoinnissa löytyneen palaneen luun löytöpaikalle ja sen läheisyyteen. Pintaturve poistettiin lapiolla ja paljastuva kivennäismaa puhdistettiin lastalla. Kaivamista jatkettiin lapioilla noin 10 cm:n kerroksissa ja maa seulottiin. Puhtaaseen pohjamaahan päästyä koekuopat valokuvattiin ja täytettiin. Löytöinä saatiin keramiikan murujen ohella palaneita luita sekä muutamia kvartsinkappaleita. Mitään muita ihmistoiminnan merkkejä ei havaittu.
Löydöt: KM 32871:1–22
Ajoitus: kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: 16 m²
Kenttätyöaika: 4.–8.6.2001
Tutkimuskustannukset: Riihimäen kaupunginmuseo
Tutkimusraportti: Juha Hirvilammi 3.6.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |