PIRKKALA TURSIANNOTKO
Esihistoriallisen ja historiallisen muinaisjäännösryhmän koekaivaus
Pk 2123 05 Nokia
x = 6816 12, y = 2476 56–72, z = 80–85
p = 6820 879, i = 3316 602–762
Museoviraston arkeologian osaston koekaivausryhmä
Kaivauksenjohtajat: FK Kaarlo Katiskoski ja FM Petteri Pietiläinen
Pirkkalan Tursiannotko sijaitsee Pirkkalan vanhasta kirkosta noin kilometri linnuntietä etelälounaaseen. Tursiannotko on alava alue, jonka itärinteellä olevasta pellosta on löytöjä, mm. pieni hevosenkenkäsolki, rahoja, joitakin saviastian palasia, kuonaa, värttinän pyörän kappaleita, veitsiä, tuluspiitä ja josta on paikallistettu tarkemmin tulkitsemattomia ja ajoittamattomia merkkejä kiinteistä rakenteista. Tämä peltoalue rajautuu idässä Säijä–Pirkkala-tiehen. Tursiannotkon nimellä kulkevaan alueeseen on luettu myös sen pohjoispuolella oleva peltoalue, jonka Hiidenmäelle menevän tien vieressä olevan kukkulan ympäristöstä on lukuisia esihistoriaan ajoitettavia löytöjä.
Vuoden 2001 koekaivauksen tavoitteena oli tutkia uudisrakennuksen paikka sekä Sapalan aitan viereen rakennettavien salaojaputkien alue. Suunnitellun uudisrakennuksen paikalle tehtiin kaiken kaikkiaan 15 koekuoppaa. Sapalan aitan ympärille tehtiin viisi koekuoppaa. Lisäksi tehtiin vanhan palaneen navettarakennuksen kohdalle kolme koekuoppaa.
Suunnitellun uudisrakennuksen paikalta ei tavattu löytöjä eikä rakenteita. Sapalan aitan eteläseinustan vierestä löytyi pitkänomainen itä–länsi-suuntainen kiveys, joka voisi olla rakennuksen perusta. Kiveyksen päältä ja sen yläpuolisesta muokkauskerroksesta löytyi palanutta savea, historiallisen ajan keramiikkaa, sarvi- tai luuesineen katkelma ja värittömän pullolasin kappale. Kiveyksen ikää tai käyttötarkoitusta ei voitu näiden koekaivausten puitteissa selvittää. Vanhan palaneen navettarakennuksen paikalta tavattiin vain resenttejä ilmiöitä.
Löydöt: KM 32615:1–12
Ajoitus: rautakausi ja historiallinen aika
Tutkitun alueen laajuus: n.1500 m², kaivettu alue 21 m²
Kenttätyöaika: 25.5. ja 29.5.2001
Tutkimuskustannukset: Museoviraston koekaivausryhmä
Tutkimusraportti: Kaarlo Katiskoski ja Petteri Pietiläinen 16.1.2002 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |