TAMMISAARI BJÖRKHOLMEN BACKA
Pronssikautisen latomuksen kaivaus
Pk 2013 06 Torsö
x = 6645 40, y = 2470 51, z = 20
p = 6650 539, i = 3302 758
Ekenäs medborgarinstitut ja Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo
Kaivauksenjohtaja: HuK Henrik Jansson
Björkholmenin latomus paikallistettiin vuonna 1997 tehdyn Tammisaaren eteläisen saariston rantakaava-alueen inventoinnin yhteydessä. Saari jossa kohde sijaitsee, on Tammisaaren sisäsaaristossa isomman Skärlandet -nimisen saaren pohjoispuolella. Saari sijaitsee nykyisen sisäsaariston väylänä olevan laaksomuodostuman varrella, jolta on löytynyt useita samanlaisia latomuksia. Kohde on saaren pohjoisosan korkeimmalla kohdalla, avokallioalueen huipulla.
Latomus on muodoltaan pitkänomainen ja sen pitkät reunat ovat hieman ulospäin pullistuvat. Yleisilmeeltään se on lähinnä suorakulmainen. Sen pituus (lounas–koillinen) oli 20,9 m ja leveys vaihteli 3,5–4,1 m. Kaivauksissa latomuksen todettiin koostuneen pääosin yhdestä kivikerroksesta, mutta sen keskiosassa oli kaksi tai kolme kivikerrosta. Korkeus vaihteli 0,3–0,5 m.
Kaivauksissa ei latomuksesta löytynyt yhtään maatäytettä tai rakenteita, mutta keskellä latomusta oli kaksi selvästi pienemmistä kivistä tehtyä matalaa röykkiötä, jotka sijaitsivat vierekkäin latomuksen pituussuunnassa. Näistä koillisen puoleinen oli tiheä, kalliossa olevan halkeaman ylitse tehty kiveys. Toinen röykkiö oli suorakaiteen muotoinen ja sijaitsi pituussuunnassa keskellä latomusta. Tämän alta löytyi kalliota vasten kolme tasakantaista piinuolenkärkeä. Neljäs kärki löytyi latomuksesta röykkiön ulkopuolelta. Tämän lisäksi otettiin talteen useita kvartsikappaleita, jotka kaikki olivat kalliota vasten latomuksen alla, ja ne on analyysissä todettu artefakteiksi.
Piikärjet antavat ajoituksen keskiselle tai mahdollisesti jopa varhaiselle pronssikaudelle. Mielenkiintoista on, että tuolloin kohde on sijainnut aivan ulkosaariston reunalla aivan kuten alueen muutkin samantyyppiset latomukset. Samanlaisia latomuksia on löytynyt myös muualta Suomen rannikoilta, mm. Varsinais-Suomen saaristosta, mutta niitä ei ole joko kaivettu tai niistä ei ole kaivaessa löytynyt mitään. Mielenkiintoista on myös kvartsiesineiden löytyminen koko latomuksen pituudelta, joka herättää erilaisia kysymyksiä sen funktiosta.
Löydöt: KM 32797:1–79
Ajoitus: pronssikautinen (varhainen pronssikausi?)
Tutkitun alueen laajuus: n. 100 m²
Kenttätyöaika: 28.6.–13.7.2001
Tutkimuskustannukset: Ekenäs Medborgarinstitut ja Tammisaaren museo
Tutkimusraportti: Henrik Jansson 2.5.2002 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |