LAPPEENRANTA
Rautakauden ja keskiajan kohteiden inventointi
Lappeen kotiseutuyhdistys ja Etelä-Karjalan museo
Inventoijat: FM Ville Laakso ja fil. yo Antti Bilund
Inventoinnin tarkoituksena oli löytää merkkejä Lappeenrannan alueen rautakauden ja keskiajan asutuksesta. Tutkimus liittyi Kauskilan kylän Kappelinmäen ruumiskalmiston tutkimushankkeeseen ja sen ensisijaisena tavoitteena oli paikallistaa kalmistoon haudanneen väestön asuinpaikkoja sen lähialueilta. Ennen inventointia pitäjästä tunnettiin kaksi kiinteää rautakautista muinaisjäännöstä, Kauskilan Kappelinmäki ja Suomalaisen Linnavuori.
Kenttätyöt keskitettiin Kappelinmäen läheisyyteen, peruskarttalehden 3133 09 alueelle. Alueelta ei ennen inventointia tunnettu kalmiston aikuisia muita kiinteitä muinaisjäännöksiä. Asutusta etsittiin vanhoilta kyläaukeilta pääasiassa peltoalueita pintapoimimalla. Peltoalueita tutkittiin erityisesti Kauskilan, Annikkalan, Vihtolan ja Hanhijärven kylissä, jotka kaikki mainitaan historiallisissa lähteissä uuden ajan alussa, ja jotka ovat otaksuttavasti viimeistään keskiaikana syntyneitä. Metsäisiä alueita tarkastettiin vähemmän, joten esimerkiksi potentiaaliset röykkiökohteet jäivät melko vähäiselle huomiolle. Kappelinmäen lähialueiden ja naapurikylien perusteellisemman läpikäynnin lisäksi tarkastettiin pääosa Lappeenrannan ennestään tunnetuista rautakautisista irtolöytökohteista.
Kenttätöissä löytyi kolme rautakauden ja/tai keskiajan asuinpaikaksi tulkittavaa kohdetta. Annikkalan kylän Matinnurmen vanhastaan tunnettu rautakautinen irtolöytöpaikka osoittautui asuinpaikaksi. Uusi kohde löytyi Puralan kylästä, missä Hurja -nimisen talon pellosta löytyi selvää asuinpaikka-aineistoa. Paikalla on mahdollisesti asuttu jo rautakaudella, mutta historiallisen ajan aineistoa löytyi runsaammin. Lisäksi rekisteröitiin yksi ilmeisesti keskiaikainen, laaja-alainen asuinpaikka Kauskilan kylästä. Kaikki todetut asuinpaikat sijaitsevat alle kahden kilometrin etäisyydellä Kappelinmäen kalmistosta.
Kiinteästä asutuksesta kertonee myös Armilan kylästä löytynyt kuppikallio, ensimmäinen Lappeenrannasta tunnettu. Kenttätöissä löytyi sattumalta myös yksi kivikautinen asuinpaikka ja yksi kivi- tai varhaismetallikautinen irtolöytökohde. Lisäksi saatiin tarkennettua kahden rautakautisen irtolöydön löytöpaikkaa ja dokumentoitiin muutamia tummatulikukan kasvupaikkoja.
Rautakauden ja keskiajan asuinpaikkojen paikallistaminen osoittautui odotettua hankalammaksi. Peltojen yleinen kesannointi ja peitteisyys haittasivat monin paikoin huomattavasti lupaavimpien alueiden tutkimista, kun pintapoiminta ei ollut mahdollista. Alueella voi olla runsaastikin toistaiseksi löytymätöntä rautakauden ja keskiajan asutusta.
Löydöt: KM 33090–33091 ja 33100–33102
Kenttätyöaika: 7.–15.5. ja 11.–19.10.2001
Tutkimuskustannukset: Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto
Tutkimusraportti: Ville Laakso ja Antti Bilund 29.3.2002 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Kirjallisuus: Laakso, Ville 2001. Lappeen(rannan) Kauskilan Kappelinmäen tutkimukset ja lähialueiden inventointi. Museoviesti 1/2001, s. 9–12. |