HOLLOLA HANKAA LINNAMÄKI
Linnavuoren tutkiminen metallinilmaisimella
Pk 2133 11 Herrala
x = 6757 84, y = 2580 60, z = 141,2
p = 6757 875, i = 3417 880
Lahden kaupunginmuseo, arkeologian yksikkö
Kaivauksenjohtaja: FM Antti Lahelma
Hollolan Hankaan Linnamäki sijaitsee metsäisellä alueella Porvoonjoen yläjuoksulla. Epävarmana kohteena pidetyllä kalliopohjaisella linnavuorella tehtiin metallinilmaisinetsintää ja dokumentoitiin aiemmissa lähteissä mainittu kivivalli. Neljän päivän pituisessa, koko linnavuoren laen kattaneessa tutkimuksessa ei löytynyt yhtään esihistoriallista löytöä. Ei ole pois suljettua, että tulevaisuudessa mäeltä vielä voisi löytyä muinaisia metalliesineitä, -kuonaa, tms., mutta suurta määrää metallia paikalla tuskin on. Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan Kuhmoisten linnavuori runsaine metallilöytöineen on poikkeus Suomen kalliopohjaisten linnavuorten joukossa.
Löytöjen puutteesta huolimatta vaikuttaa siltä, että Hankaan Linnamäkeä kuitenkin on pidettävä muinaislinnana. Tämän käsityksen vahvistaa mäen kaakkoisreunan solan alueelta paikannettu ja dokumentoitu kivivalli. Puhdistettuna vallin luonteesta ei jäänyt epäilystä. Kuten jo Sakari Kuusi 1930-luvulla totesi, on kyseessä ihmisen rakentama vallitus, ei rantakivikko tai muu luonnonmuodostelma.
Siihen, että kyseessä on nimenomaan puolustustarkoituksiin tehty muuri, viittaa rakenteen sijainti. Kaakkoisreunan sola on koillispäädyn ohella ainoa helppo reitti Linnamäen laelle. Valli on sijoitettu siten, että se tukkii solan loivimman, helppokulkuisimman kohdan, jota nykyinenkin polku mäen laelle noudattaa. Lisäksi se sijaitsee kohdassa, jossa loivasti kaakkoon laskeva lakialue taittuu jyrkäksi rinteeksi, eli paikassa, joka on puolustautumisen kannalta ollut optimaalinen. Kun lisäksi mäki on vanhastaan tunnettu Linnamäen nimellä, on mäkeä pidettävä muinaislinnana. Linnamäen käyttöajankohdasta ei kuitenkaan nykytietojen valossa voi sanoa mitään varmaa.
Löydöt: –
Ajoitus: rautakausi/historiallinen aika
Tutkitun alueen laajuus: 1,5 ha
Kenttätyöaika: 17.–22.6.2002
Tutkimuskustannukset: Euroopan Unioni, Lahden kaupunki, Hollolan kunta
Tutkimusraportti: Antti Lahelma 5.2.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |