KÄLVIÄ PAHANPORTAANRÄME
Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus
Pk 2324 08 Riippa
x = 7080 90, y = 2487 98, z = n. 65
p = 7084 935, i = 3340 329
K. H. Renlundin museo
Kaivauksenjohtaja: FM Lauri Skantsi
Kaivaus järjestettiin yhteistyössä K.H. Renlundin museon ja Kälviän kunnan kanssa osana ”Meijän Käläviä” -pitäjäviikkoa. Tapahtuma oli kaikille avoin ja kaivauksiin osallistui lukuisia paikallisia, esihistoriasta kiinnostuneita asukkaita. Kaivauksen tarkoituksena oli myös selvittää asuinpaikan luonnetta ja ajoitusta.
Kälviän Pahanportaanrämeen kaivaukset osoittautuivat suhteellisen antoisiksi. Löytöjä tehtiin kaikkiaan 158 alanumeroa ja ne koostuivat kvartsi-iskoksista, muutamasta kvartsiytimestä, yhdestä ohutteräisestä pienestä kvartsikaapimesta, saviastiain paloista ja palaneista luista. Kvartsiaineistoa ei ole analysoitu, mutta silmämääräisesti näyttäisi siltä, että suurin osa iskoksista on pienehköjä bipolaari-iskoksia. Keramiikka saattaisi koostumuksensa ja koristelunsa perusteella kuulua myöhäiskampakeramiikkaan, joskin muutamassa reunapalassa näyttäisi astian reunuksen päällä olleen vinoviivakoristelua, mikä ehkä viittaisi enemmän tyypilliseen kampakeramiikkaan. Mikäli asuinpaikalla on ollut asutusta myöhäiskampakeraamisena aikana, viittaa asuinpaikan korkeus merenpinnasta (n. 65 m) siihen, että merenranta on tuolloin ehkä sijainnut jopa kilometrin päässä asuinpaikalta. Mahdollisesti asuinpaikan eteläpuolella oleva neva oli tuolloin merenlahdesta kuroutunut järvi. Vaikuttaa siis siltä, että Pahanportaanrämeen asuinpaikka ei ollut merenrantasidonnainen.
Löydöt: KM 33234:1–158
Ajoitus: tyypillinen kampakeramiikka–myöhäiskampakeramiikka
Tutkitun alueen laajuus: 8 m²
Kenttätyöaika: 30.6.2002
Tutkimuskustannukset: Kälviän kunta
Tutkimusraportti: Lauri Skantsi 18.11.2002 K. H. Renlundin museossa Kokkolassa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |