LOPPI SAUKONNOKKA
Kivikautisen asuinpaikan kaivaus
Pk 2042 09 Loppi
x = 6732 06, y = 2522 66, z = 108–109
p = 6734 767, i = 3358 815
Riihimäen kaupunginmuseo, ”Esihistorian pauloissa” -projekti
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Antti Bilund
Kaivaukset kuuluivat EU:n rakennerahaston Tavoite 2 -ohjelmaan liittyvään "Esihistorian pauloissa" -projektiin, jonka tavoitteena on ollut edistää Hämeen maakunnan eteläosan esihistorian tuntemusta mm. matkailullisia tarkoitusperiä silmälläpitäen. Projektin johtaja on FT Heikki Matiskainen. Asuinpaikka löytyi projektiin kuuluvassa täydennysinventoinnissa syksyllä 2001.
Saukonnokka sijaitsee Lopen kirkosta 2,7 km lounaaseen, Loppijärven luoteisrannalla. Asuinpaikka sijaitsee niemen kärjessä, mäen itäreunalle, rantatörmän päällä olevalla, muutaman aarin kokoisella hiekkaisella tasanteella.
Tasanteelle kaivettiin aluksi kolme neliömetrin kokoista koekuoppaa. Runsaslöytöisimmän koekuopan yhteyteen avattiin 7 m² tasokaivausalue. Kulttuurikerros oli melko ohut ja hajanainen. Ainoa rakenne oli kivetty liesi, joka löytyi aivan kaivauksen lopussa. Liettä ei ennätetty tutkia, mutta muuten kaivausalue kaivettiin pohjaan. Löytöinä saatiin muun muassa viistoteräinen kvartsinuolenkärki, nuorempaa varhaiskampakeramiikkaa (Ka I:2), nuorakeramiikkaa sekä todennäköisesti kivikauden lopulle ja varhaismetallikauteen ajoittuvaa keramiikkaa.
Asuinpaikan sijainti (ennen järvenlaskua pienessä saaressa), pienialaisuus ja rakennusjäännösten puuttuminen viittaavat siihen, että kyseessä on leiripaikka, eikä suuremman ihmisjoukon pysyvämmin käyttämä asuinpaikka. Myös kaivaushavainnot ja löydöt sopivat hyvin tähän kuvaan. Paikan käyttö on ollut pitkäaikaista, mutta intensiteetiltään vähäistä.
Löydöt: KM 33462:1–194
Ajoitus: kivikausi (ainakin mesoliittinen aika, varhaiskampakeraaminen aika, nuorakeraaminen aika), mahdollisesti varhaismetallikausi
Tutkitun alueen laajuus: 10 m²
Kenttätyöaika: 6.–16.8.2002
Tutkimuskustannukset: Lopen kunta ja Etelä-Suomen lääninhallitus
Tutkimusraportti: Antti Bilund 6.2.2002 Riihimäen kaupunginmuseossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |