RIIHIMÄKI SILMÄKENEVA E
Kivikautisen asuinpaikan kaivaus
Pk 2044 03 Riihimäki
x = 6731 89, y = 2542 98, z = 87
p = 6733 669, i = 3379 110
Riihimäen kaupunginmuseo, ”Esihistorian pauloissa” -projekti
Kaivauksenjohtaja: fil. yo Antti Bilund
Kaivaukset olivat jatkoa Riihimäen Silmäkenevan useilla asuinpaikoilla vuosina 1997–2001 suoritetuille tutkimuksille. Asuinpaikka Silmäkeneva E sijaitsee suoalueen itälaidalla. Asuinpaikan kohdalla on rinteen linjasta ulkoneva harjukumpare. Paikalta on vuosina 1997–2000 löydetty asuinpaikkalöytöjä koekuopista kumpareelta ja sen juurelta kuivalta maalta. Vuonna 2000 asuinpaikkalöytöjä havaittiin suohon asuinpaikan edustalle tehdyistä koekuopista. Tällöin löytyi muun muassa Pöljän keramiikkaa ja meripihkaesine.
Vuoden 2002 koekaivauksen tarkoituksena oli selvittää tarkemmin suokerrostumien rakennetta ja asuinpaikkalöytöjen esiintymistä eri kerroksissa sekä selvittää onko suon pohjalla suurempia osia hajonneesta asbestikeraamisesta astiasta. Paikalle kaivettiin 15 m pitkä ja noin 1 m leveä koekaista kuivan maan reunasta kohtisuoraan suolle. Vuoden 2000 koekuopat, joista löytyi keramiikkaa ja meripihkaesine, jäivät koekaistan sisään. Kaivaminen suoritettiin koekaistan viereisestä kuivatusojasta käsin. Suokerrostumia viistettiin noin senttimetrin paksuisina vaakasuorina kerroksina. Löydöt ja muut mielenkiintoiset kohteet dokumentoitiin yksitellen. Profiili piirrettiin.
Suossa todettiin noin 70 cm:n paksuisen turvekerroksen alla ruskea hienojakoinen kerros, ilmeisesti gyttjansekaista turvetta (20 cm), sen alla paikoin ohut gyttjakerros ja hiekkainen pohjamaa. Suokerrostumien pohjalta löydettiin noin 1,5 kg osia samasta astiasta kuin vuonna 2000. Astia näyttää rikkoutuneen järven pohjaan. Lisäksi löydettiin kvartsi-iskoksia ja palaneita kiviä. Gyttjansekaisen turpeen yläpinnalta löydettiin kaksi rinnakkaista, yläpinnaltaan tasaista, ilmeisesti työstettyä puuta, sekä niiden läheltä tuohikerros ja sen päällä oleva hiilensekainen hiekkaläikkä. Nämä löydöt lienevät ihmistoimintaan liittyvien rakenteiden osia, mutta niiden tulkinta vaatii lisätutkimuksia laajemmalla kaivausalueella. Joka tapauksessa ne näyttävät liittyvän myöhempään asutusvaiheeseen kuin keramiikkalöydöt. Lisäksi todettiin, että vuonna 2000 löytynyt meripihkaesine kuuluu stratigrafian perusteella aikaisempaan vaiheeseen kuin Pöljän keramiikka.
Löydöt: KM 33458:1–21
Ajoitus: kivikausi
Tutkitun alueen laajuus: noin 15 m²
Kenttätyöaika: 27.6.–6.7.2002
Tutkimuskustannukset: Riihimäen kaupunki ja Etelä-Suomen lääninhallitus
Tutkimusraportti: Antti Bilund 3.4.2003 Riihimäen kaupunginmuseossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |