HAUHO HOVINKARTANO
Rautakautisen ja historiallisen asuinpaikan inventointi ja koekaivaus
Pk 2132 11 Hauho
Tampereen museot, maakunnallinen yksikkö
Kaivauksenjohtaja: HuK Katja Vuoristo
Hauhon Sotjalan Hovinkartanon inventoinnin tarkoituksena oli löytää erityisesti rautakauteen ajoittuvia muinaisjäännöksiä, koska tilan alueella sijaitsee suurikokoinen kuppikivi. Tutkittava alue rajautui pääosin Hovinkartanon maille ja inventoinnin rahoituksesta vastasi tilan isäntäväki Riitta ja Risto Tarvainen.
Kuppikiven läheistä aluetta tutkittiin useiden koekuoppien ja kairausten avulla, ja kiven välittömässä läheisyydessä havaittiin olevan noin 4 m² suuruinen likamaa-alue. Alueella ei havaittu mitään muuta esihistorialliseen aikaan viittaavaa, mutta läheiseltä Kummolan tilan pellolla havaittiin merkkejä rautakautisesta asuinpaikasta. Kohde sijaitsee Hovinkartanon tilalta luoteeseen, noin 900 metrin päässä kuppikivestä. Kummolan asuinpaikkaa tutkittiin ainoastaan pintapoiminnan avulla ja alueelta löydettiin mm. rautakautisen keramiikan paloja, rautakuonaa sekä pronssisen ympyräkoristeisen kehäsoljen katkelma.
Hovinkartanon piha-aluetta tutkittiin kairamaalla ja koekuoppien avulla. Alueella todettiin olevan nykyisiä rakennuksia vanhempi, noin 1600–1700-luvuille ajoittuva rakennuksenpohja ja siihen liittyvä piha-alue. Rakenteen vierestä löytyi mm. vihreää tasolasia ja punasavikeramiikkaa. Lisäksi Hovinkartanon tilalta löydettiin myös muita historialliselle ajalle ajoittuvia rakenteita, kuten kaivon ja sepän pajan jäänteitä.
Löydöt: KM 33133:1–60
Ajoitus: rautakauden loppu/historiallinen aika
Tutkitun alueen laajuus: n. 1 km²
Kenttätyöaika: 16.–29.5.2002
Tutkimuskustannukset: Riitta ja Risto Tarvainen
Tutkimusraportti: Katja Vuoristo 22.11.2002 Tampereen maakuntamuseoiden maakunnallisen yksikön arkistossa, kopio ja löytöluettelo Museoviraston arkeologian osaston arkistossa.
Kirjallisuus: Vuoristo, Katja 2003. Hauhon Sotjalan Hovinkartanon inventointi. Pirkanmaan alta 2003. |