IKAALINEN
Osayleiskaava-alueen inventointi
Tampereen museot, maakunnallinen yksikkö
Inventoija: FM Vadim Adel
Tampereen museoiden maakunnallinen yksikkö/Pirkanmaan maakuntamuseo suoritti syys–lokakuussa 2002 Ikaalisten kaupungin keskeisen osayleiskaava-alueen arkeologisen inventoinnin. Tutkimukset kuuluivat ko. osayleiskaavan muinaismuistolain ja maankäyttö- ja rakennuslain mukaisiin perusselvityksiin. Keskustaajaman ja sen lähialueet käsittävällä, n. 9 x 5 km (pinta-ala n. 30 km²) laajalla alueella sijaitsee noin kolmasosa kaikista Ikaalisten kiinteistä muinaisjäännöksistä. Alueen edellinen arkeologinen inventointi oli tehty vuosina 1969–71 koko kunnan käsittäneen perusinventoinnin yhteydessä, lisäksi v. 2001–02 alueella tehtiin suppeita, asemakaavoihin liittyviä inventointeja.
Inventoinnin yhteydessä tarkastettiin kaikkien ennestään tunnettujen arkeologisten kohteiden kunto ja etsittiin uusia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Pääasiallisena tutkimuskohteena olivat esihistorialliset muinaisjäännökset ja löytöpaikat. Kenttätyömenetelmiin kuuluivat mm. intuitiivinen koekuopitus, pintapoiminta ja muinaisjäännösten näkyvien rakenteiden visuaalinen havainnointi. Inventoinnin yhteydessä tarkastettiin yhteensä 20 kohdetta ja useita muita topografisesti potentiaalisia alueita. Inventoinnissa löydettiin yhdeksän uutta kiinteää esihistoriallista tai mahdollisesti esihistoriallista muinaisjäännöstä: seitsemän kivikautista asuinpaikkaa, yksi rautakautinen hautaröykkiö ja yksi mahdollisesti rautakautinen asuinpaikka tai kalmisto. Noin puolet uusista kohteista löydettiin tutkimalla topografisesti sopivia alueita, muut aikaisemmin tunnettujen löytö- tai tarinapaikkojen läheisyydestä.
Inventoinnin tuloksena alueen kiinteiden muinaisjäännösten määrä kasvoi lähes kaksinkertaiseksi. Kivikautisia asuinpaikkoja on 15. Niiden joukosta voidaan korkeustietojen ja löytöaineiston perusteella erottaa sekä mesoliittisia, että neoliittisia kohteita. Alueen kivikautisten muinaisjäännösten tiheys on huippuluokkaa maakunnan mittakaavassa. Suurin osa ennestään tunnetuista asuinpaikoista sijaitsee peltoalueilla, ja niiden kulttuurikerros on siksi pääosin tuhoutunut. Inventoinnissa löytyi tämäntyyppisten kohteiden lisäksi myös hyvin säilyneitä muinaisjäännöksiä, joiden luonnonympäristö ja mahdolliset kiinteät rakenteet ovat lähes koskemattomia.
Löydöt: KM 33440–33449
Kenttätyöaika: 24.9.–10.10.2002
Tutkimuskustannukset: Ikaalisten kaupunki n. 7 000 €
Tutkimusraportti: Vadim Adel 15.1.2003 Museoviraston arkeologian osaston arkistossa ja Tampereen museoiden kulttuuriympäristöyksikössä. |