LIPERI
Perusinventointi
Pohjois-Karjalan museo
Inventoija: FL Petro Pesonen
Liperin kunnan muinaisjäännösinventointi oli osa Pohjois-Karjalan museon Polkuja esihistoriaan -hanketta. Hanke kuuluu EU:n tavoite 1 ohjelmaan, rahoittajina on EU:n lisäksi Pohjois Karjalan ympäristökeskus ja Pohjois-Karjalan liitto. Projektin keskeisimpiä toimenpiteitä ovat arkeologisen perusinventoinnin suorittaminen Jyty -kuntien (Eno, Joensuu, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi ja Pyhäselkä) alueella sekä paikkatietokannan kokoaminen alueen muinaisjäännöksistä inventointi- ja arkistotietojen perusteella. Tarkoituksena on rakentaa arkeologisia luontopolkuja kuntien alueelle sekä koota verkkosivut ja näyttely, joissa hyödynnetään inventoinnin tuloksia. Hankkeen tavoitteena on kulttuuriympäristön suojelu ja siihen kohdistuvan arvostuksen lisääminen.
Inventoinnissa keskityttiin ennestään tunnettujen esihistoriallisten kiinteiden muinaisjäännösten tarkastuksiin ja uusien löytämiseen. Irtolöytöpaikkojen tarkastus jätettiin vähemmälle huomiolle. Historiallisia kohteita havaittiin myös inventoinnin aikana ja nekin kirjattiin ylös. Ennen inventointia Liperistä tunnettiin 28 kiinteää muinaisjäännöstä, joista 26 esihistoriallista ja kaksi historiallisen ajan kohdetta. Niin sanottuja tentatiivikohteita, eli muinaisjäännöksiä, jotka ovat ajaltaan ja tarkoitukseltaan sekä suojelustatukseltaan epämääräisiä, tunnettiin kuusi kappaletta. Esi¬historiallisia irtolöytöpaikkoja kunnasta tunnettiin 50 kappaletta.
Inventoinnissa löydettiin 36 ennestään tuntematonta kiinteää muinaisjäännöstä, joista kolme oli vanhoja kiviesineiden irtolöytöpaikkoja. Muinaisjäännöksistä suurin osa on kivi-tai varhaismetallikautisia asuinpaikkoja ja esihistoriallisia hiilimiiluja tai keittokuoppia. Muita muinaisjäännöstyyppejä ovat varhaismetallikautinen lapinraunio, historiallisen ajan talvitie sekä esihistorialliset pyyntikuopat. Tentatiivikohteiden luetteloon tuli lisäystä 21 kohteen verran. Nämä muinaisjäännökset ovat tervahautoja, epämääräisiä painanteita, historiallisen ajan hiilimiiluja ja kaksi historiallisen ajan talonpaikkaa. Irtolöytöpaikoiksi luettiin inventoinnissa löydetyistä kohteista ne, joista löytyi asuinpaikkalöytöjä (kvartsia yms.), mutta niin vähäisessä määrin, ettei kohdetta voi ilman muuta luokitella kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Tällaisia kohteita löytyi 13 kappaletta. Lisäksi tarkastettiin kolme liperiläisten ilmoittamaa, ennestään tuntematonta löytöpaikkaa.
Löydöt: KM 33474–33520, 33628
Kenttätyöaika: 20.5.–25.6. ja 18.–19.9.2002
Tutkimuskustannukset: Polkuja esihistoriaan -hanke
Tutkimusraportti: Petro Pesonen 7.4.2003 Pohjois-Karjalan museossa, kopio Museoviraston arkeologian osaston arkistossa. |